9.5.07

Tajnosti - 80%

Iva Bittová jako hrdinka filmu Alice Nellis, která táhne na 50, manželství ji nějak nenaplňuje, právě se rozešla s milencem a dostala neodolatelnou touhu koupit si klavír.



Jedním slovem: Skvělé.

Více slovy: Neustále si stěžuji na to, že čeští filmaři nezvládají základy filmařského řemesla a základy dramaturgie. Existuje několik výjimečných z nich, které obojí zvládají (Svěrák, Hřebejk, Babinská). Ve filmech některých z nich se dokonce blýskne i něco navíc, co mi umoží se nad tím filmem zamyslet. Tajnosti jsou ovšem v tomto ohledu asi nejdál. Nejen, že technická stránka je zvládnuta naprosto bravurně (Kdy se vám naposled stalo, abyste si u českého filmu řekli, že "tenhle záběr ja zajímavě komponován" nebo "tahle scéna je na tu hudbu opravdu výborně sestříhaná"?), ale film obsahuje mnoho velmi "riskantních scén", které nějakým způsobem znázorňují stav hrdinčina nitra, a které mohly dopadnout strašlivě (postavy např. občas začnou spontánně tančit nebo zpívat), a výsledek stojí za to a nikdy není nechtěně vtipný.



Děj (koupě piána, co s milencem) není bůhvíjak důležitý. Jde spíš o to, co může 50letá energická ženská ještě dělat se svým životem a jestli s ním má něco dělat. Přesto nejde jen o obvyklý "pocitový film", a měl jsem pocit, že se hrdinka někam nějak vyvine a film má nějakou "tečku".

Kromě toho Tajnosti obsahují spoustu skutečně chytrých a skutečně vtipných momentů, které fungují díky tomu, že jsou hlášky pronášeny přesně tím správným tónem, s přesně správným timingem. V Hollywoodu na to asi mají speciální lidi, u nás je to vzácná výjimka...

Proč tedy "jenom 80%"? Je to asi především tím, že téma "žena ve středních letech ještě není do starého železa a má právo být magor" není úplně můj šálek kávy a že někteří představitelé (konkrétně ten mladík, který prodává klavír) jsou pouze "slušní", což je v kontrastu se skvělým zbytkem obsazení (většinou neokoukané tváře plus Karel Roden jako hrdinčin manžel).

Ale až Alice Nellis natočí pořádný zombie horor, budu určitě nadšený.

5 komentářů:

  1. Nestačím zírat. Snad první recenze od FF na český film s kladným hodnocením :-)

    OdpovědětVymazat
  2. kyssling: málo čteš FFFILM. Další příznivé recenze na český film od FF: Vratné lahve a Pusinky.

    OdpovědětVymazat
  3. Nestačím zírat. FF kdysi prohlásil, že Alice Nellis neumí točit filmy :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem asi musel být opravdu hodně na drogách, když jsem to prohlásil - vzhledem k tomu, že jsem nikdy předtím žádný její film neviděl!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ja musim rict, ze jsem to shledla vcera, chci na to znova a jsem absolutne nadsena. Hodne se mi libil i mlady klavirista, ktery od Vas sice nedostal nejlepsi ohodnoceni, ale ja si myslim, ze je hodne vyrazny a vyborny. Hraje a zpiva jak maly buh ;) Vubec asi nejlepsi cesky film posledni doby...jiny... :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.