14.11.07

Chyťte doktora - 40%

MUDr. Michal Goldberg (Michal Malátný) je gynekolog. Má ženu Janu (Táňa Vilhelmová), malou dceru a milenku Kláru (také Táňa Vilhelmová), která je s ním v jiném stavu. Klára zavolá Janě a my sledujeme, jak Michal řeší své soukromé peklo.



Zhruba první třetinu filmu jsem si říkal, že je to celkem slušně napsané, t.j. patřičně vtipné scény následují v patřičném pořadí, dávají víceméně smysl a hlášky ujdou, ale je to hůř zahrané (s pár světlými epizodními výjimkami) a zrežírované a úplně nejhůř sestříhané. Nestává se mi často, že bych si nějak výrazně všiml špatného střihu, ale v tomto filmu je umrtvující a zabíjí i vtipy, které by jinak fungovaly. Moc nepomůže ani hudba, která většinou pozůstává z opakování přesně téhož "rozverného" motivu.

Co se týče výkonů, hlavní představitel je bohužel evidentní neherec a dost často vypadá, jako by se styděl, že je na plátně a koukají se na něj lidi. Dvojrole Vilhelmové je dosti nevděčná, protože ji nutí stylizovat se do dvou extrémních černobílých poloh (zničená domácí puťka vs. emancipovaná dračice), z nichž jí ani jedna příliš nesedí, i když se snaží seč může.

Po třetině filmu ale dojde k tomu, že příběh najednou skončí (aniž by se nějak uzavřel) a začneme ho sledovat znovu a trochu jinak! Jako fanouška Návratu do budoucnosti nebo Na Hromnice o den více mě tato snaha potěšila, ale provedení je bohužel tristní a scenáristický záměr téměř nevysledovatelný.

Příběh se totiž začne odvíjet znovu, ale někteří protagonisté se v něm chovají trochu jinak. Pointa byla pravděpodobně v tom, že ve verzi 2 Michal miluje více svou milenku, zatímco ve verzi 1 více miloval svou ženu, ale to nevysvětluje, proč se najednou některé jiné postavy chovají jinak.

No a po hodině filmu opět nastane "reset" a začneme celou story sledovat potřetí, přičemž zde jsem už dramatický záběr nepochopil vůbec, protože se chovají jinak téměř všichni (včetně postav, které se v předchozích dvou verzích mihly na plátně jen na pár sekund), teoretizoval jsem, že v této verzi chtějí všichni se všemi souložit (na rozdíl od předchozích), ale je to jen teorie...

Žádný pořádný konec se nekoná ani v jedné ze tří verzí, nemluvě o tom, že se vůbec nedozvíme, proč se to všechno vlastně odehrávalo třikrát, jestli si z toho měl hrdina vzít nějaké poučení, jestli to byl jen pilot pro TV seriál atd... (Vlastně mi připadá jako dobrý nápad mít TV seriál, ve kterém by každý díl začínal stejnou dramatickou událostí [otěhotnění milenky] a pak by se to 30 minut humorně řešilo, pokaždé jinak.)

Znovu se dostávám k tomu, že odmítám nadržovat českým filmům jen proto, že jsou "naše hezké české". Ano, Chyťte doktora patří ve strašné lokální konkurenci k těm vydařenějším dílkům. Obsahuje pár vtipných míst, pár vtipných postav a dala by se z něj asi sestříhat opravdu dobrá dvacetiminutovka do Bakalářů. Ale jako celek to nefunguje a - pokud mohu teoretizovat - řekl bych, že za to může příliš dlouhé a příliš intenzivní upravování scénáře, během kterého sice tvůrci pořád měli v hlavě ústřední myšlenku filmu, ale nevšimli si, že se ze scénáře vytratila a přestala být pochopitelná pro diváka, který neprožil dlouhý zrod filmu s nimi.

P.S: Primáře hraje Luděk Sobota se strništěm. Je ve filmu asi 5 minut, ale je to jeho nejlepší role za posledních cca. 30 let a nejzajímavější postava tohoto filmu. Někdo by s ním měl rychle natočit něco jako Život pod vodou nebo Rushmore, má zaděláno na českého Billa Murraye.

P.P.S: Vzhledem k tomu, že Jana a Klára se většinu filmu nesetkají, není v něm příliš mnoho triků. Dočkáme se ale dvou záběrů, ve kterých jsou na plátně obě najednou, je jim vidět do obličejů a obcházejí se, resp. podávají si kapesník. A nejméně v jednom z nich se pohybuje kamera. Oba záběry vypadaly naprosto bezchybně, takže jsem na rozpacích, jestli u nás konečně někdo umí dělat profesionální triky za český rozpočet, nebo někdo dobře nalíčil nějakou dvojnici.

18 komentářů:

  1. Mám pocit, že Malátný je původně herec, že to snad i vystudoval..
    Kuta

    OdpovědětVymazat
  2. těch záběrů, kdy se potkají, jsem viděl o něco víc, včetně asi deseti vilhelmových najednou. a vzhledem k v podstatě čistému žánrovému podání bych nad tím moc nepřemýšlel, od situační komedie čekám, že se budu jen tak bavit, a to jsem se teda bavil. zkuste hledat vyšší smysl v krejčíkovi nebo u hugo haase. asi to ale není film pro všechny. mně stačí, že pro mě vcelku je a šťourat se v něm nepotřebuju.

    OdpovědětVymazat
  3. Deset Vilhelmových najednou bylo naprosto triviálních, protože 1) se přitom nehýbala kamera, 2) žádná Vilhelmová nepřekrývala jinou Vilhelmovou. Narozdíl od těch dvou záběrů, o kterých mluvím.

    OdpovědětVymazat
  4. No, podle recenze mi to připomnělo "Lola běží o život", možná se snažili o totéž?
    Jako seriál by to nebylo patrně špatné, ale současná vlna telenovel z domácí produkce vypovídá o tom, jak moc průměrnému českému diváku záleží na kvalitě.

    OdpovědětVymazat
  5. Podle rozhovoru s Vilhelmovou v Cinemě tu scénu s kapesníkem točila sama.

    OdpovědětVymazat
  6. Syna má Malátný.:-)....Recenze, která má věcnou chybu hned v první větě, mě nezajímá, protože ztratila na důvěryhodnosti. Já už potom jaksi nevím, co si kritik přivymyslel a co skutečně viděl..

    OdpovědětVymazat
  7. Melissa - Povětšinou s Tebou souhlasím. Nevadí mi, že se příběh odehrává natřikrát, to ostatně říkají všehny propagační materiály, na to jsem byla připravená. Spíše naprosto chybějící pointa a nejistota ohledně toho, co chtějí tvůrci říci. Jedině snad, že nejlepší je ty ženské nechat, ať si to spolu vyřeší samy, a nemíchat se jim do toho...
    S hodnocením Malátného souhlasím, sice herectví vystudoval, ale zřejmě už všechno zapomněl, na plátně prostě jenom "je", nehraje. Vilhelmová mi přišla přehnaně stylizovaná v roli milenky-dračice, jako manželka byla výrazně lepší, už proto, že díky blond melíru a slušivým brýlím nepůsobila jako karikatura domácí puťky. Sobota mě opravdu nezaujal, jen mě zarazilo, jak špatně už vypadá. Naopak moc dobrá byla Janžurová v roli Janiny matky, ta by si zasloužila zmínku.
    Celkově až na pár dobrých vtípků spíše bezradnost a nedotaženost. K dávným vzorům typu polské Náhody nebo Loly to má nekonečně daleko.
    Dvojnici Vilhelmové měla prý dělat Kristýna Nováková (jinak tam hrála sestřičku).

    OdpovědětVymazat
  8. MF DNES:

    "Hodně mi pomohla Kristýna Nováková – je stejně vysoká, takže mi dělala dubla. Vždycky se mnou scénu nazkoušela ve dvojici, já si zapamatovala, kam se dívat, pak jsem to odehrála sama do prázdna – a totéž se opakovalo z pohledu druhé postavy," vysvětlila Vilhelmová.

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Melisso,
    kde žiješ? Náhodu ani Lolu v Čechách nikdo nezafinancuje. Prostě to nejde.

    OdpovědětVymazat
  10. Film jsem neviděl, ale soudě podle nastínění příběhu obsaženému v recenzi, bych navrhoval výklad, že každá ze tří verzí stejného příběhu je vyprávěna z pohledu jedné ze tří hlavních postav. Nemám tušení jestli je tenhle klíč k filmu správný, ale pokud by se na něj pan Fuka díval tímhle způsobem, film by dával větší smysl, a třeba by i recenze vyzněla o něco přívětivěji.

    OdpovědětVymazat
  11. Malátný je SKUTEČNĚ herec, má vystudováno herectví na DAMU.
    Autor článku by si měl nejprve získat patřičné informace, než začne kolem sebe rozhazovat kritiku :-)).
    Ale to je v ČR běžné, ne? Kdo nic pořádně neumí, kritizuje o 106, že ano.

    OdpovědětVymazat
  12. Neznamena, ze kdyz nekdo "má vystudováno herectví na DAMU", ze je herec.

    OdpovědětVymazat
  13. V tom případě nechápu, proč ty školy vůbec máme. Že by třeba doktoři mohli studovat na DAMU a herci na medicíně... :)

    OdpovědětVymazat
  14. Hej, je to skvělá komedie, u které se budete konečně bavit .. ne jen se usmívat! Vřele doporučuju!!!

    OdpovědětVymazat
  15. byla to super komedie a Tatjana byla uzasna a Michal dokazal ze umi nejen zpivat a byt soumen, ale i hrat!!

    OdpovědětVymazat
  16. Anonym: Hanka Zagorová taky vystudovala herectví, přesto bych o ní netvrdil, že je herečka. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak jsem vcera tento film shledl take a musim bohuzel konstatovat, ze uvedene hodnoceni 40% je velice, velice mirne. Osobne bych tomu dal 20% a to jen proto, ze mam moc rad Vilhelmovou. Jinak je to hruza, po prvnich 15ti minutach jsem zacal mit pocit, ze minimalne hlavni protagonista (Malatny) hraje pod vlivem drog, protoze se choval naprosto zcestne (pokud to byl umelecky zamer rezie, tak se omlouvam, ale ten jeho debilni usmev za vsech okolnosti mi vazne prisel ujety) a dalsi dve "opakovani" tomu jen nasadily korunu. Ze film nejak tak plyne a de fakto neskonci, proste ho ustrihnou, uz je takova tradice vetsiny novych ceskych filmu, alespon tech, co jsem mel tu cest shlednout, ale chtit nejake vyusteni minizapletky je asi moc smely pozadavek. Nehlede na to, ze jsem cekal komedii a ackoliv nepopiram nekolik vtipnych okamziku, nejak mi moc neslo smat se oscilaci hlavniho "hrdiny" mezi polohou "hajzl" a "velkej hajzl"... A soude podle spontalniho ohlasu tech par desitek divaku, co v tom kine byli taky, tak to asi nebyl jen muj pocit:)

    OdpovědětVymazat
  18. V titulcích je i napsáno, že dvojnici Kláry a Jany hraje Kristýna Nováková ;)

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.