6.3.08

Gone Baby Gone (2. recenze!) - 100%

I když jsem na FFILMu tento film již jednou recenzoval před mnoha měsíci, došlo shodou okolností k tomu, že jsem ho nyní dostal za úkol zrecenzovat i pro Cinemu. Což jsem záměrně udělal bez toho, abych se díval na starou recenzi a jakkoliv z ní opisoval. Takže můžete srovnávat, jak se liší uvolněný sloh pro Cinemu od superuvolněného slohu FFFILMu...


Herecká superhvězda si poprvé stoupla za kameru a možná by měla zauvažovat o tom, že už za ní zůstane. Aspoň dokud nepřiletí další obří asteroid...

Patrick (Casey Affleck) a Angie (Michelle Monaghanová) jsou soukromí detektivové a milenci, žijící v jednom z nejošklivějších a nejchudších koutů Bostonu. Živí se především vyhledáváním neplatičů alimentů, takže jsou překvapeni, když je Beatrice a Lionel McCreadyovi požádají, aby jim pomohli najít jejich čtyřletou neteř Amandu, která před pár dny beze stopy zmizela a stal se z toho tak profláknutý případ, že se o tom mluvilo dokonce i v okresních televizních zprávách.

Patrick a Angie se pro krátkém váhání ujímají pátrání, protože věří, že jim pomohou jejich neoficiální kontakty v podsvětí. Téměř všichni jsou ale proti nim: Včetně policie (zastoupené mimo jiné Morganem Freemanem a Edem Harrisem) a svobodné matky malé Amandy (Amy Ryanová). Nemají žádnou stopu, ani motiv, ani čas.



Film svou atmosférou velmi připomíná Eastwoodovu Tajemnou řeku. A není to náhoda, protože vznikl na motivy knihy stejného autora, Dennise Lehanea, který je v Bostonu doma. Kniha "Gone, Baby, Gone" (v jejím názvu jsou čárky, v názvu filmu ne) byla už jeho čtvrtým románem, ve kterém vystupovali Patrick a Angie. Snímek se ale netváří jako fragment nějaké série a je zcela soběstačným filmovým příběhem - filmovým příběhem ještě působivějším, než byla Tajemná řeka. A lví podíl na tom má jiný Bostoňan, scenárista a režisér Ben Affleck. Ano, ten Ben Affleck (Caseyho Bratr), který mimo jiné zachránil zemi před asteroidem o velikosti Texasu.

Díky různým bizarním kličkám v osobním životě a herecké kariéře byl v posledních letech Ben Affleck často terčem vtipů a kdyby mi někdo před rokem tvrdil, že režíroval drsné sociální krimidrama ze současnosti, považoval bych to za jeden z takových ne moc vtipných žertíků. Nicméně, nebyl to vtip, a Ben Affleck skutečně koncem roku 2007 debutoval jako režisér celovečerního filmu - předtím stál pouze za kamerou krátkometrážního studentského snímku Zabil jsem svou lesbickou manželku, pověsil ji na hák a teď mám smlouvu na tři filmy u Disneyho (1993). Což také není vtip.

Ale zpět ke Gone Baby Gone. Lahůdkovost filmu začíná už scénářem, který nepůsobí dojmem, že by v něm cokoliv chybělo nebo bylo vyprávěno uspěchaně (což bývá obvyklý problém adaptovaných knižních předloh). Scénář napsal sám Affleck (za pomoci Aarona Stockarda) a není zase tolik překvapivé, že se podařil. Koneckonců, Affleck už má nějaký ten pátek Oscara za scénář Dobrého Willa Huntinga a "Gone, Baby, Gone" byla jeho oblíbenou knihou.

Zmínka o "filmovém příběhu" ve třetím odstavci ale není zcela přesná. Gone Baby Gone nemá tradiční příběh, který byste od sociálně-kriminálního thrilleru očekávali. Nekončí jednoznačným happyendem ani jednoznačnou depresí. Většina jeho hrdinů v průběhu týdnů, kdy se film odehrává, neprohlédne a nezíská nový pohled na svět (natož lepší). Přibližně ve své polovině se film dostane do fáze, ve které většinou filmové příběhy končí, a dojde k prvnímu okamžiku (z několika), kdy si budete říkat "a to by mě teda sakra zajímalo, co se vlastně bude dít teď". A když film skončí, a vy odhalíte o jeho hrdinech některé věci, které jste do té doby nevěděli, nebo jste si jimi nebyli jisti, neřeknete si "to byly teda vymakané zvraty!", nýbrž spíše něco jako "Nojo, tak to ve skutečném, nepředvídatelném životě chodí, lidé jsou holt různí". A na Bostonském předměstí dál všichni žijí neutěšeně, a životy naprosté většiny z nich nejsou nijak ovlivněny tím, jestli někdo v sousedství byl nebo nebyl před něčím zachráněn, případně jestli přežil nebo ne. Teprve na konci pochopíme, že některé ne zcela věrohodně působící scény působily nevěrohodně proto, že jejich hrdinové neříkali pravdu, a teprve na konci nám bude zcela jasné, že některé méně logické zvraty byly z hlediska jejich aktérů subjektivně tím nejlepším, co mohli za dané situace a s danými infromacemi podniknout. A je to zatraceně příjemný pocit, sledovat zase jednou scénář, který se ani v nejmenším nepodbízí a nemá diváky za idioty. A pokud chcete v příběhu hledat obecnější nadčasové zamyšlení nad tím, co je to vlastně dobro, a co zlého se může udělat v jeho zájmu, tak prosím. Smát se vám kvůli tomu tentokrát výjimečně nebudu.

Mnohem překvapivější, než vydařený scénář, je ale skutečnost, že herec a scenárista s mizivými režijními zkušenostmi dokázal natočit něco tak precizního a s tak konzistentně skvělými hereckými výkony, jako je tento film. Když si pomyslím, že drsného poldu, jehož upřímně míněná hláška "If you see me coming, you better run, because I'm gonna lay you the fuck down!" je současně supermegacool i nefalšovaně strašidelná, hraje stejný Ed Harris, který se mátožil ve druhých Lovcích pokladů, pak... Pak mi zbývá pouze konstatovat, že někdo to prostě s herci umí a někdo ne. A pokud to s nimi někdo takhle umí ve svém prvním filmu,(a nejde jen o Eda Harrise, ale opravdu o všechny) pak skutečně klobouk dolů.

Kdyby šlo o jiný film, musel bych se rozepisovat o skvěle fungující (byť téměř podprahové) hudbě Harryho Gregsona-Williamse, nebo o výpravě, díky které odpudivé předměstské byty opravdu vypadají jako odpudivé předměstské byty a ne jako kvalitní odpudivá hollywoodská výprava, nebo o střihu, nebo o castingu nejmenších vteřinových roliček... Ale v Gone Baby Gone jde pouze o další zdařilé složky komplexního zážitku, ve kterém se povedlo úplně všechno.

A Ben Affleck si v mých očích získal nehynoucí obdiv a slibuji, že si z něj už nebudu dělat legraci. Nebo aspoň ne moc často.

P.S: Ale určitě se na Youtube.com podívejte na video s názvem "Jimmy Kimmel is Fucking Ben Affleck"...

Ci 100% (Původně psáno pro měsíčník Cinema. Přetištěno se svolením šéfredaktorky.)

17 komentářů:

  1. to video na youtube je bud
    "terrific" nebo "horrific", nevim.

    OdpovědětVymazat
  2. and i'm fucking fuxoft ! on the floor, on the table, by the door....

    OdpovědětVymazat
  3. Tvuj sloh pro cinemu stoji stejne za hovno jako tvuj sloh pro fffilm.

    OdpovědětVymazat
  4. oj - to video mne pobavilo. dik. jinak udelat si na nekoho nazor z toho, co pise bulvar, je hodne povrchni. ben podle mne neni spatnej herec, jen hral v blbejch filmech (vcetne tech od kevina smithe). :-))

    OdpovědětVymazat
  5. to video je málo imbecilní ... ha ha ha.

    OdpovědětVymazat
  6. anonym: ostatne jako cokoliv vtipneho, ze? Nechapu lidi, co na fffilm lezou jen proto, aby se utvrdili v tom, ze nemaji radi FF a jeho narozy.

    OdpovědětVymazat
  7. ty lidi sem lezou spis proto, aby fukovi pripomeli, ze ta jeho cool antiintelektual poza, je pekna sracka.

    OdpovědětVymazat
  8. 1] FF mám rád a je to někdo, kdo se dá číst. Navíc i poslouchat (Odvazne Palce jsou proste vyborny)

    2) Gone Baby Gone - no nevim jestli si to zaslouzi 100%, zvlst kdyz je zapletka trochu pritazena za vlasy (i konec) - nechci prozrazovt kdo, ale proc by nekdo chtel riskovat a unest dite. Navic dite starsi (holcicka ve filmu proste nejak neresi, ze je porad s ruznymi lidmi apod.). To samy plati i o motivaci policejniho sefa. Tam se tomu proste neda verit.

    Jinak se jedna o dobrou podivanou, to se musi nechat.
    Ajvngou

    OdpovědětVymazat
  9. koukam ze vykvet retardovanych zakomplexovanych internetovych anonymu dorazil uz i sem...

    OdpovědětVymazat
  10. Nejdřív jsem to video nepochopil, ale pak jsem shlédnul "I'm fucking Mat Damon" se Sarah Silverman a pochopil jsem :-)

    -dsf-

    OdpovědětVymazat
  11. JJ, co jsem slyšel "I'm f(beep)king Matt Damon", nemám v hlavě místo na nic jiného :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jasne, k pochopeni videa je idealni shlednout nejakou tu Jimmy Kimmel show s jeho narazkama na Matta Damona, potom "I'm fucking Matt Damon" od Sarah Silverman (Kimmelova pritelkyne) a az nakonec linkovane video. ;)
    Btw, proc uz se sem neda normalne podepsat nickem, kdyz clovek neni clenem zadne google/blogger/bagr/janevimcojeste skupiny? Nebo jsem neco nepochopil?

    OdpovědětVymazat
  13. Posledni Anonym: Odjakziva se tu da postovat anonymne a nijak jsem to nemenil. Kdyz pisu tenhle komentar, tak vidim ve "Zvolte si identitu" take moznost "Nazev/Adresa URL", coz je mozna to, co chces.

    OdpovědětVymazat
  14. Kdyz jsem zkusil napsat nick do nazvu (do url nic, co bych tam psal?), nestalo se vubec nic. Komentar se neodeslal. Driv to fungovalo normalne, par komentaru s nickem tu bude.

    OdpovědětVymazat
  15. Ok, ted se to odeslalo spravne, takze mi vazne neni jasne, proc predtim ne (nekolikrat jsem to zkusil u ruznych "threadu"). Proste se jen reloadla stranka a nic se nepostnulo (omg to je cestina, co? O_o).

    OdpovědětVymazat
  16. imo je původní recense "čtivější"

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.