20.9.08

Oko Dravce [Eagle Eye] - 100%

Jerry Shaw (Shia LaBeouf) na tom není finančně moc dobře. Proto ho překvapí, když se najednou na jeho kontě objeví statisíce dolarů. Ještě více ho překvapí, když přijde domů a najde tam hromadu zbraní, výbušnin, vojenského vybavení, tajných plánů a falešných pasů se svou fotkou.

Okamžitě nato mu zazvoní telefon a neznámý ženský hlas mu řekne, co musí během příštích 30 sekund udělat, pokud nechce být polapen policií.

Rachel Hollomanové (Michelle Monaghanová) se krátce poté stane někde jinde něco podobného (je instruována, že se musí setkat s Jerrym a společně se vydat na neznámé místo). A tak se tito dva neznámí musí společně vydat na cestu, řízeni neznámou ženou a pronásledováni FBI, americkým letectvem a bůhvíkým ještě. Na rozdíl od většiny podobných filmů tentokrát detailně sledujeme i práci oné FBI a letectva, kteří jsou vyjeveni z toho, že ty dva teroristy nemůžou dopadnout a začíná jim docházet, že tady něco neštymuje a někdo si hraje i s nimi...



Co se týče námětu, je Oko dravce směsí Hry, Sítě a Nepřítele státu. Všudypřítomná paranoia, nahackované úplně všechno, tajné vládní organizace, které se stávají obětí někoho ještě tajnějšího... Je tam úplně všechno, co k žánrům paranoia/technothriller/akčňák může patřit, a velmi oceňuji, že ani poslední trailer neprozradil některé zásadní elementy zápletky. Například to, že Shia LaBeouf v tomto filmu hraje dvě různé postavy (nebojte se, to není spoiler).

Co se týče filmového stylu, připomíná Oko dravce filmy Tonyho Scotta (takové ty zábavnější a akčnější). Z ničeho ve filmografii režiséra D.J. Carusa bych neočekával, že dokáže takhle dobře natočit tak výpravný a akční film, který nejenže je bezchybný z řemeslného hlediska (střih, triky, hudba imitující Zimmera atd...), ale díky hercům funguje i v pomalejších okamžicích - kterých ale, pravda, ve filmu moc není - většinu času na sebe aspoň všichni řvou a kamera se klepe / létá kolem nich. A dynamika "mladý kluk + dospělá žena spolu proti své vůli" je dost neotřelá.

Původně jsem měl dojem, že většinu filmu prostě budou dva lidi před někým utíkat, ale opět jsem byl příjemně překvapen, jak velkolepých akčních scén jsem se dočkal (a opět - neměl jsem zkažené překvapení tím, že bych je viděl v trailerech).

Scénář je samozřejmě jedno klišé na druhém a některé podzápletky připomínají něco z Růžového pantera (výbušnina, která exploduje, když něco v její blízkosti vydá tón F!), ale všechny ty McGuffiny (aby všichni pořád měli motivaci někam spěchat) jsou zkombinované způsobem, který i mě nejednou upřímně překvapil, ale přesto v rámci světa tohoto filmu dává smysl a má svou logiku.

Pozor! Rozhodně netvrdím, že by se děj Oka dravce mohl odehrát v reálném světě. Nemohl. Ani dnes, ani za deset let, ani za tisíc let, pokud stále budou platit zákony logiky, pravděpodobnosti a fyziky. Stejně tak je vysoce nepravděpodobné, že by důchodce takhle uprchl policii nebo že by někdo byl uprostřed pole přepaden práškovacím letadlem. Mistrovství těchhle filmů spočívá v tom, že nám v nich ta nelogičnost nevadí a bavíme se stejně.

Oko dravce je něco mezi Hitchcockem a Michaelem Bayem. A je to moc příjemné překvapení.

18 komentářů:

  1. Tak tohle byla, jak nekdy FF rika, picovina - a to poradna.
    Akcnaky, strilecky, sci-fi, thrillery, to vsechno mam rad, ale tohle ne. Roger Ebert odhadl prumernou delku scen ve filmu na 3 vteriny, ja bych rekl tak mozna 2.
    Tohle bude posusnanicko pro paranoiky, 11/9 truthers a podobne postizene, kteri veri v to, ze veskere deni na planete ovladaji Illuminati.
    Hovadina nejvyssiho stupne, dal bych 10% za snahu.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem paranoidní 11/9 truther a už se těším. Postižení by si měli uvědomit, že zneužití technologií je velmi snadné. 90%....

    OdpovědětVymazat
  3. to jak říkáš ,,a velmi oceňuji, že ani poslední trailer neprozradil některé zásadní elementy zápletky. " tak to od tebe docela sedí- taky bych ocenil, kdybys neříkal zásadní zápletky, jaks to udělal v následující větě za touto. U traileru si to pochvaluješ a pak to sám vyzradíš - lidé jako ty psát recenze nemají. Honza

    OdpovědětVymazat
  4. Tak teď kde leží pravda? V dnešních LN tomu dal V. Rynda 1/5...

    Já vím, že pan Rynda vesměs plácá nechtěně srandovní nesmysly (Odvážné palce, ve kterých kdysi vystupoval s Tomášem jako hostující palec a recenzoval Horem pádem budí záchvaty smíchu ještě dnes), ale přeci... nejnižší hodnocení versus nejvyšší?

    Tak jak to je? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle film byl průser a je. Naprosto chaotické akční scény, honička v autě naprosté utrpení ! Nepřehledná k nevydržení. Buďto střih nebo režie nebo oboje nezvládaly. A nejlepší bylo to "oko" počítače jak s 60-tejch let.. Utrpení a nuda od začátku do konce !!! Nepřítel státu, kterýho mám moc rád, byl oscarovej film a hlavně zajímavej.

    OdpovědětVymazat
  6. Franto, musi Ti byt s Jituskou fakt dobre, ked sa ti zda vesmir ruzovy, Eagle Eye stopercentne a Kozi Pribeh 60%. Ale citam ta nemenej rad :)

    OdpovědětVymazat
  7. Poprve v zivote se opravdu zasadne neshodnu s FF. Hloupejsi film jsem dlouho nevidel, bylo to v kine k nevydrzeni a poprve za poslednich asi 15 let jsem premlouval sam sebe, abych fakt z toho kina neodchazel a dokoukal to. Shia LaBeouf samozrejme nehraje spatne, akce je umerna rozpoctu, ale jinak je to od cca 5.minuty nuda k nevydrzeni. Davam 20% za a) 1 prijemny zvrat souvisisejici s faktem "kdo za tim vsim je" b)obcas tak nesmyslne sceny,ze je to skoro zabavne (a la Van Helsing,Lovci dinosauru apod. - viz scena se stozarem vysokeho napeti) c) za Turtle ze serialu Entourage v male roli (poker).. P.S. Mimochodem, ten "hlavni padouch" mel IMHO pravdu a to co vlada udelala na zacatku filmu bylo fakt neomluvitelny svinstvo.. :o)

    OdpovědětVymazat
  8. BTW proc prekladat EAGLE EYE jako Oko dravce?!
    I kdyz orel je dravec, eagle eye je v prvy rade oko orla (orli oko, zrak), coz ma zrovna pro amiky specifickou symboliku.

    OdpovědětVymazat
  9. já akční filmy můžu a tento film mě držel napjatého až do konce a od reality se v budoucnu rozhodně moc lišit nebude.

    OdpovědětVymazat
  10. Filmy, na ktore chodim do kina si vyberam podla fff hodnotenia. Niekedy som spokojny, niekedy menej.
    Vdaka 100% som isiel aj na tento film a prave vdaka tym 100% si mazem tento blog z RSS citacky. Necakam reakcie, len chcem dat autorovi vediet ako stratil citatela.

    OdpovědětVymazat
  11. Zápletka čitelná úplně od samého začátku, ale jinak celkem obyčejnej akčnák na kterej se dá koukat..

    OdpovědětVymazat
  12. Mega pičovina fakt. Hlavně ,že jsou všichni drsný a všechno je v pohybu.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak jsem se včera přidal k těm, kteří tento film shlédli na základe místních 100 % a jsem neskonale zklamán!
    Srovnávat tohle se Sítí, nebo Nepřítelem státu? No to snad ne. Tohle byla sci-fi komedie, parodie žánru.
    Navíc "hlavní padouch" není padouch, ale analyticky uvažující bytost, která v souladu s ústavou dojde ke správnému řešení situace a měli bychom fandit jí. Místo toho mám fandit "hrdinovi", který překazí potrestání hlavních viníků?

    OdpovědětVymazat
  14. 100% je nesmyslný přestřel. je na tom vidět velký rozpočet a dvojice hlavních hrdinů je příjemné zpestření, ale jinak je to film, který moc extra není. 60% by bylo tak akorát.

    OdpovědětVymazat
  15. fuka si kokot, neskonaly kokot za to ze si dal tomuto filmu 100 si ine nezasluzis.

    OdpovědětVymazat
  16. Ufufuf, ani se mi nepodarilo dokoukat.. (a ze uz jsem dokoukal i jinsi veledila)

    OdpovědětVymazat
  17. Dobře jsem se bavil a klidně si to dám i víckrát. Kdo hledá scifi přesnou a logickou, tak ať jde na ČVUT. Tam se sice dozví a bez chyb, ale bude se u toho opravdu "báječně" bavit.

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.