29.11.08

Stmívání [Twilight] - 60%

Bella (Kristen Stewartová) je teenagerka, která si přistěhuje do malého města mezi lesy a horami. Bude zde nějakou dobu bydlet u svého biologického otce, protože její matka (se kterou normálně žije) se vydává kamsi na dovolenou se svým novým mužem. Bella je chytrá, uzavřená, bledá, tak trochu divná a s vrstevníky si moc nerozumí. V nové škole poznává sourozence Cullenovy, což jsou ještě větší podivíni než ona. Záhy se zamiluje do Edwarda Cullena (Robert Pattinson) a po nějaké době odhalí jeho hrozné tajemství, které odhalíte i vy, pokud se podíváte na trailer:



Takže teď už jste trailer viděli a tudíž pro vás nebude spoiler, když napíšu, že Cullenovi jsou upíři! Bystřejšímu divákovi to pravděpodobně dojde už z plakátu, méně bystrému divákovi po patnácti minutách filmu. Chytré Belle (která si pamatuje druhou odmocninu z Ludolfova čísla) to dojde až po hodině filmu, což je škoda, protože až po tomto odhalení začne Stmívání být něčím trochu zajímavějším, než triviálním romantickým sitcomem pro mladá děvčata.

Zajímavější momenty ve druhé polovině spočívají především v tom, jak se Bella snaží přes mnohé evidentní komplikace sblížit s Robertem a posléze i s jeho "rodinou", která žije v impozantním moderním sídle v lese. Zdejší scény, kdy se "rodina" snaží pro Bellu uvařit něco dobrého (přestože sama nejí), ukazuje jí sbírku maturitních čepic (protože Cullenovic"děti" nestárnou, pořád se stěhují po USA a pořád dokola maturují) a později si s ní jde zahrát baseball, patří k tomu nejlepšímu, co film nabízí. A vzbuzují dojem, že knižní předloha (která má už několik dílů) možná nebude špatná. V závěrečné čtvrtině pak přijde klan jiných ("zlých") upírů a dojde k akčnímu finále, které už zase příliš zajímavé není.

Je důležité velmi, velmi, velmi zdůraznit, že Stmívání je film pro děvčata a mladé dámy, které už odrostly Muzikálu ze střední, ale ještě nejsou dost rozvrzané na Sex ve městě. A obrovská masa mladých děvčat v kině (byl jsem na normální projekci za peníze) hltala každou sekundu filmu a nervózně se hihňala kdykoliv se na plátně objevil jakýkoliv Cullenovic emo hoch. Takový ten smích, kterým se děvčata naoko snaží dávat najevo, že chápou, jak hrozně gay a srandovně ten člověk vypadá, ale ve skutečnosti by v sobě okamžitě ráda měla jeho chladný upíří penis...

Není nic špatného na tom, natočit film úzce cílený na jednu skupinu diváků. Stmívání rozhodně není pro chlapa tak nepříjemným zážitkem jako Muzikál ze střední nebo Sex ve městě. Jen poukazuji na to, že existuje množství filmů (např. Titanic nebo Moulin Rouge), které jsou vrcholně romantické, zamilované a dojemné a přesto se na ně může dívat i dospělý muž a bavit/dojímat se při tom.

Jak už jsem se zmínil výše, kniha pravděpodobně obsahuje větší množství zajímavých intimních nahlédnutí do života upírů a jejich vztahů s lidmi, ale ve filmu, přestože má přes dvě hodiny, z nich zůstaly jen občasné ostrůvky a zbytek je vyplněn věcmi, které jsme stokrát (ne-li tisíckrát) viděli jinde a nezřídka lépe.

Stmívání režírovala Catherine Hardwickeová, která debutovala velmi dobrým polodokumentem o prvních skejťácích Legendy z Dogtownu a syrovou Třináctkou (realistickým filmem o dospívání třináctiletého děvčete). Její třetím filmem byla jakž-takž snesitelný biblický Příběh zrození a Stmívání vybízí k otázce: "Kam se poděl ten talent z jejích prvních dvou filmů?" Stmívání nepřináší vůbec nic nového nebo revolučního, a v některých okamžicích má Hardwickeová dokonce problém natočit scénu tak, aby se držela nějakého řemeslného standardu a nebyla nechtěně vtipná - třeba když pořád zrychluje a zpomaluje kameru a pravděpodobně je při tom přesvědčena, že když to Michael Bay a Ridley Scott dělají podobně a funguje to, tak to u ní bude fungovat taky. Nefunguje. Mimo jiné i proto, že Bayovy a Scottovy filmy jsou cca desetkrát dražší. Stmívání působí spíš jako pilotní díl (velmi dobrý pilotní díl!) televizního seriálu s neznámými, pouze průměrnými herci, při jehož natáčení byl problém sehnat kamerový jeřáb a upevnit na něj kameru tak, aby se moc neklepala.

P.S: Pokud chcete vidět cool upírský film režírovaný ženou, doporučuji upíří western z 80. let Near Dark Kathryn Bigelowové (producentky Vetřelců), ve kterém hlavní upíry hrají Lance Henriksen (Bishop z Vetřelců), Bill Paxton (Hudson z Vetřelců) a Jenette Goldsteinová (Vasquezová z Vetřelců).

25 komentářů:

  1. Bella - rádobyodkaz nebo už došla vlastní invence? sláva trailerům...ušetřil jsem si 120 minut drahocenného života

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz predloha je misty uzasna a misty totalni slatanina pro patnactky. S tim se proste asi nedalo dosahnout lepsiho vysledku.

    OdpovědětVymazat
  3. "rozvrzaná děvčata"... muhahaha!

    OdpovědětVymazat
  4. Hlašky "chladný upíří penis" a "rozvrzaná děvčata" u mě stoprocentně zabodovaly:-D

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímalo by mě, kolik děvčat by v sobě mělo rádo fukův zastydlý nerd penis.

    OdpovědětVymazat
  6. No... minimálně ta, s níž teď žije.

    OdpovědětVymazat
  7. jakub hradisky je pica

    OdpovědětVymazat
  8. nojo uplne jasny zeti ten penis tady omlati o hlovu franto ... hehe

    OdpovědětVymazat
  9. Tak z toho by se mela udelat rozsahla fotodokumentace....

    OdpovědětVymazat
  10. Omlouvám se za OT, ale jak se tak dívám, ono se to zde ztratí ;-)
    Poslouchal jsem staré Odvážné palce a měl jste tam prosbu, zda někdo nemá první celovečerní film Proyase: Spirits of the Air, Gremlins of the clouds. Pokud budete mít i po těch letech zájem, napište mi email, pošlu linky.

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem blbej ja, nebo pri nataceni dokazali zkurvit ceskou vlajku?
    Viz. trailer 1:02.

    OdpovědětVymazat
  12. To bude filipinska.

    OdpovědětVymazat
  13. Já si nemůžu pomoct, ale spojení "film o upírech" ve mně okamžitě asociuje "kýbl nudy." Těžko si představit vytěženější téma.
    Poslední co jsem (náhodou) viděl, byl Underworld: Evolution a prostě hrůza.
    Když už upíři, tak jedině v nějaký ujetý komedii... jinak to fakt nemá smysl.

    OdpovědětVymazat
  14. Když upíři (upír) tak Let the right one in.

    OdpovědětVymazat
  15. Ten film je podle MĚ skvělej...nevim co tady pořád děláte...ale je to můj názor takže si naserte a strčte si chladný upíří penis někam...a emo hoši vypadají poněkud jinak...tedy poněkud...uplně jinak..ale proč bych vám to tady psala,když to stejně smažete nebo mi napíšete že sem malá piča a divám se na High School Musical a Sex ve městě..oba tyto filmy nensášim:)ale jinak skvělé hodnocení filmu,aspon jsem se zasmála ubohosti některých lídí,sbohem :P

    OdpovědětVymazat
  16. Podle mě si tenhle supr film zaslouží určitě víc jak 60%,je uplně úžasnej,ale kdo nečetl knížku,tak si to nedokáže představit do detailů......tenhle film je upa best!!!!

    OdpovědětVymazat
  17. Je krásné, jak tohle v podstatě potvrzuje, co Fuxoft v recenzi napsal :)

    Mimochodem nevím proč, ale mě se víc líbila první polovina filmu - než to začalo být "upíří", pak už spíš jen nuda...

    OdpovědětVymazat
  18. tak ja teda nevim, ale pro me je stmivani asi neco jako pro Frantiska Torque: Ohnivá kola..:)

    nevim jestli jsem rada, ale je to tak.

    ikdyz co se tech chladnych upirich penisu tyce tak ja teda radsi ne kdyby to slo :)

    OdpovědětVymazat
  19. Můžu jen říct, že mě ten film velice zaujal. Nemůžu ho dostat z hlavy. Není mi patnáct, ani pětadvacet a filmy High School Musical a Sex ve městě jsem nikdy neviděla. Možná to chce se na film podívat se zájmem a ne s vědomím, že je to brak. To si potom totiž děj vůbec nevychutnáte. A když ještě zapojíte fantazii, nemá to chybu. Ale na co, když psát negativní recenze je tak snadné, že? Tupci.

    OdpovědětVymazat
  20. Hodnocení nechápu, filmu bych nedala ani 10 %. Možná za hezkou přírodu. Děj nudný, dialogy trapné, herecké výkony toporné. Snad můj nejhorší filmový zážitek. Pan Fuka musí mít zvláštní, temné sklony...

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem se o loňských vánocích odhodlala přečíst tu knihu, abych zjistila, jestli je opravdu lepší než ten film. Není. Věřte mi. Ten film má děj. Kniha ne. Na dvou stech stránkách se jenom seznámili a šli na večeři, pak jsem knihu urychleně vymazala z počítače. Pokud bych tenhle film měla hodnotit v porovnání z knihou, tvůrcům se podařil zázrak - dokázali natočit dvouhodinový kus, ve kterém se stala docela velká kupa věcí, a přitom měli jako předlohu nekonečně dlouhou povídku z Brava Girl (Ona potká Idola)

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.