3.1.09

Podivuhodný případ Benjamina Buttona [Curious Case Of Benjamin Button] - 100%

Benjamin Button (Brad Pitt) se narodil narodil v New Orleans té noci, kdy skončila (první) světová válka. Už od narození ale byl jiný než ostatní. Narodil se totiž jako vrásčitý stařec a během svého života mládl a mládl. Přesněji řečeno, Benjaminova tělesná schránka mládne, zatímco psychicky se vyvíjí přesně tak, jak by měl. A jak se dá žít takový život? To se dozvíme během téměř tříhodinového filmu.



Pokud se Benjamin Button nějakému recenzentovi nelíbí, je velice snadné napsat na něj zdrcující recenzi a dá se napsat velice vtipně. Bohužel, mně se Benjamin Button velice líbil, takže mě teď čeká těžší a méně zábavný úkol...

Film sleduje opravdu celý Benjaminův život, od začátku do konce (nebo od konce do začátku?). Samozřejmě z něj bylo nutno vybrat jen ty nejzásadnější okamžiky a lidi, kteří formovali Benjaminovu osobnost a názory. Od jeho adoptivní matky, černošky Queenie (pravé rodiče nepoznal) přes obyvatele v domově důchodců, kde vyrůstal, až po Daisy (Cate Blanchettová), jeho osudovou životní lásku.

Není možné nesrovnávat tento film s Forrestem Gumpem. Oba vznikly podle literární předlohy (Fitzgeraldova kratičká povídka ale nemá s filmem téměř nic společného a hlavní hrdina v ní mládne i mentálně), oba zachycují dlouhé období v životě "výjimečného prosťáčka", oba jsou slzopudné a oba představují revoluci ve filmové technologii (o tom záhy). A k oběma napsal scénář stejný člověk, Eric Roth.

Forresta i Benjamina považuji za výjimečně vydařené filmy, ale každého z jiných důvodů. Je velice zajímavé sledovat, jak oba filmy obsahují velmi podobné elementy, ale v rukou jiného režiséra je výsledný efekt úplně jiný. Nepíšu "opačný", ale prostě úplně jiný.

Zatímco Zemeckis vyprávěl Forresta Gumpa jako roztomilou pohádku (i roztomilé pohádky mohou být chvílemi smutné!), David Fincher většinu Benjamina Buttona vypráví věcně, jako kdybychom se dívali na životopis někoho, kdo se později proslavil jako nepříliš významný politik, vynálezce nějaké vakcíny, nebo něco podobného. Fascinující je skutečnost, že tímto věcným způsobem vypráví děj, který je nepravděpodobný, pohádkový, plný symbolů a magický! Celý Benjamin Button je také velmi temný. Občas je v něm nějaký vtípek, ale pochmurnost byla tak všeobjímající, že jsem podvědomě stále očekával, že v příští scéně někdo někomu vyndá vnitřnosti a sní je, nebo aspoň někdo začne zběsila řvát a v zoufalství mlátit hlavou o zeď. Ale ne. Film plyne dál, většina jeho postav je zamlklá a klidná, a do toho téměř podprahově zní vrcholně originální hypnotická hudba Alexandra Desplata.

A to je asi výčitka, která bude na Fincherovu adresu v souvislosti s Benjaminem Buttonem adresována nejčastěji: Film působí na první pohled velice chladně a odtažitě. Hrdinové jako kdyby vůbec neprojevovali své emoce. Pokud by šlo o něčí režijní debut, byl bych na pochybách, zda jde opravdu o záměr. Ale vzhledem k předchozí Fincherově tvorbě nepochybuji o tom, že o záměr jde. Když někdo jednou prostou větou fatálně změní život někoho jiného, a tomu se jen na zlomek vteřiny mihne cosi v obličeji, je to skoro působivější, než když ve Forrestu Gumpovi někdo naplno pláče a k tomu burácejí tklivé smyčce.

Čímž se plynule dostáváme k tomu, že by Benjamin Button dopadl naprosto katastrofálně, kdyby v něm nebyli skvělí herci a naprosto dokonalé triky. Byl to obrovský risk, ale naštěstí to vyšlo a přinejmenším Pitt a Blanchettová předvádějí své životní výkony. Hrají své postavy v rozmezí mnoha desetiletí a Pitt navíc musí hrát dítě v tělě starce a naopak. Ani na sekundu jim nepřestanete věřit. Ani na sekundu si neříkáte "ten Brad Pitt je dobře namaskovaný" - ale prostě vidíte na plátně mladého nebo starého člověka. Naprosto nemáte šanci poznat, že ve více než třetině filmu vůbec nevidíte Pitta, nýbrž jiné herce, na jejichž těle je namontována digitální stará/mladá mladá hlava Pitta, počítačem animovaná podle jeho reálné mimiky, natočené zvlášť ve speciálním studiu. Dlouhý rozhovor o tom je například zde, ale hlavní je, že to vypadá naprosto věrně a asi milionkrát lépe, než cokoliv v Beowulfovi. Vlastně je to tak dobré, že Benjamin Button možná toho Oscara za triky nedostane, protože si spousta akademiků neuvědomí, co všechno musely být triky, a že ve filmu nehraje žádný stařeček, který náhodou vypadá jako Pitt...

Čímž se dostáváme k další důležité věci, a to k Fincherovu pověstnému perfekcionismu, který je v případě tohoto filmu dohnán téměř ad absurdum. Nejde jen o triky s mládnutím/stárnutím. V tomto filmu je vlastně všechno trik, protože každý záběr vypadá jako něco snového. Stíny a barvy jsou trochu příliš výrazné, hloubka obrazu je trochu nepřirozená, detaily jsou trochu příliš ostré... Ne, to nejsou nechtěné artefakty vzniklé při natáčení digitální kamerou. To je pečlivě naplánovaný a bezchybně zrealizovaný unikátní "look". Každá sekunda filmu je tak dokonalá, že z toho téměř jde strach, a opět - na někoho to může působit negativně, "chladně" a "odtažitě".

Nejdůležitější ale je, že mě Benjamin Button neokouzlil proto, že jde o trikový film a o fantasy. Je to především skica o životě, který - byť není věčný - může přesto být naplněný. Bizarní Benjaminovo mládnutí je samozřejmě použito k pár unikátním zápletkám a ke zvýraznění motivu "těžkého soužití osudových milenců", ale není to to nejdůležitější. Ty nejlépe fungující scény vycházejí prostě z toho, že lidé, kteří nejsou hloupí, dělají věci, které nejsou hloupé, a my chápeme jejich pohnutky nebo nerozhodnost, soucítíme s nimi a buď jim závidíme, nebo jsme rádi, že jsme na tom líp, než oni. A to je - pokud si dobře pamatuji - pointa toho, proč filmy existují.

Samozřejmě si můžete myslet, že jsem z Benjamina Buttona naměkko proto, že jsem nedávno oslavil čtyřicítku a tudíž na mě doléhá, že už mám třetinku života pomalu za sebou. To je vaše svaté právo a já vám ho nemůžu vzít. A vy mi zase nemůžete vzít zážitek z tohohle filmu. Takže tak...

P.S: Fakt se v tomhle případě vykašlete na ten existující DVDRIP a jděte na to do kina. Tenhle film si zaslouží velké plátno, nejkvalitnější zvuk a ničím nerušenou pozornost.

41 komentářů:

  1. To je ale dojemná recenze, úplně jsem se rozplakal františku - smíchy.
    Ty řeči o naplnění života a smyslu existence filmů znějí z tvojí huby opravdu směšně. Zapoměl jsi k tomu přidat tag "humor".
    LOL

    OdpovědětVymazat
  2. Ja bych si radsi precetl tu "velice vtipnou zdrcujici" recenzi. Nemohl by Fuxoft napsat tuhle druhou verzi recenze? ...jen tak z legrace :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ničím nerušenou pozornost v kině? :D

    OdpovědětVymazat
  4. "(pravé rodiče nepoznal)"

    Ale poznal, ikdyž jen jednoho...

    Každopádně musím souhlasit, že film je hodně atmosferický a udrží Vás celé tři hodiny napjaté. Doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Christof: presne... hlavne ked na to pojde kopec fanyniek Brata Pitta a v polovici filmu zistia, ze to je chujovina a budu suchotat, kvakat alebo aspon obdivne hykat: "jeeee ten je zlatyyyyy". Hlavne pri takej dlhociznej stopazi to bude utrpenie

    BTW dvd-rip ani neexistuje, vonku je iba dvdscr, nie moc dobre prevedeny z mov:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Jenže ten DVDScr v mov má možná i o trochu lepší kvalitu než DVDRip. Jinak, naprostý souhlas s recenzí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tretinku?
    Moc si nefandete. 40, to uz je pulka.

    OdpovědětVymazat
  8. Asi raději počkám na zfilmovaný Hyperion Dana Simmonse, ve kterém je hodně podobný příběh. Sice se dost bojím výsledku, kvalita LOTR se nejspíš opakovat nebude, ale...

    OdpovědětVymazat
  9. Před pár dny jsem byl v Paříži a asi tak 70% všech reklamních plakátů a billboardů bylo právě na tenhle film. Skvělá recenze, už se nemůžu dočkat až na to půjdu.

    OdpovědětVymazat
  10. diky za povedenou recenzi, skvělý podání, těším se na film, ale ta premiera 5.2.09? to si dělaj srandu?!

    OdpovědětVymazat
  11. Frantisku, a jakpak se ti pri tomto filmu logicky analyzovalo?

    OdpovědětVymazat
  12. "A vy my zase nemůžete vzít zážitek z tohohle filmu. Takže tak..."
    ...odporné

    OdpovědětVymazat
  13. Franto, rozplakal si se při tom filmu?

    OdpovědětVymazat
  14. Přesně jak František píše, na mě film působil dost odtažitě a jakoby prázdně..., také mi nebylo jasné, proč zestárlá Cate Blanchett musí vypadat a mluvit tak, že se na to nedá dívat, také jejich dceru mohl hrát někdo charismatičtější, jinak když už FF mluví o dokonalosti, přišlo mi třeba divné, proč dcera říká o, že matka se nikdy nezmínila o tom, že tančila ... přitom k ní chodila do taneční školy. 8/10 :)

    OdpovědětVymazat
  15. bmx, anonymní - tak já nevim. To fakt nemáte v sobě trochu romantiky a dokážete jenom rýpat? Film je fakt nádherný, já osobně jsem u něho plakala a nestydím se za to. František napsal moc hezkou recenzi a pár nesrovnalostí se najde i v tom nejlepším filmu. Jo a mimochodem, 120 let není zas tolik, ne? A.

    OdpovědětVymazat
  16. 2 Anonym 5. leden 2009 11:08:

    Jitushko?

    OdpovědětVymazat
  17. Anonym 5. leden 2009 11:08:
    Fuka nejenom, že v sobě nemá špetku romanitky, ale navíc je blbej. Viz jeho příspěvek o Jettu Travoltovi.

    OdpovědětVymazat
  18. Anonym (ad tanecni skola): Tak zrovna v tomhle zadny rozpor nevidim. Dcera vedela, ze maminka ma tanecni studio, ale byla prekvapena, ze maminka byla kdysi predtim slavna tanecnice, vystupujici po celem svete.

    OdpovědětVymazat
  19. Nemohu uvěřit, Františku, že je Vám kolem čtyřiceti, podle Vaší supercynické recenze na Stmívání jsem hádala, že je Vám tak něco mezi šedesáti a smrtí.

    OdpovědětVymazat
  20. anonym přede mnou: "gratuluji, příspěvek roku, dlouho jsem se tak nahlas nezasmál":-))) BTW: Stmívání si ale snad ani tak dobrou recenzi nezasloužilo:-))

    OdpovědětVymazat
  21. Po přečtení recenze jsem se málem sbalila a šla před kino žebrat o dopolední promítání.

    Ad el2: příspěvek o Johnu Travoltovi byl hodně pravdivý a nechápu, jakým hnutím mysli to u tebe vyvolalo dojem neromantického založení a hlouposti.

    Ad 40cítka: gratuluju! :o) Zatím se zub času na recenzích neprojevuje, tak jen tak dál ;o)

    OdpovědětVymazat
  22. 2Matěj Chlupáček: Tak to slyším poprvý že DVDscr má lepší kvalitu než DVDrip ... (je to hloupost)

    OdpovědětVymazat
  23. nechápu jak si někdo může dělat frajerskou prdel ze smrti něčího dítěte a zároveň být "hluboce dojat" z nějakéko sračkofilmu a la forest gump.

    OdpovědětVymazat
  24. Ja to vzdy chapal tak ze DVDSCR je v podstate DVDRIP .. akorat to neni rip oficialniho DVD, ale screenovaciho DVD (tedy dvd urceneho pro predvadeni filmu pro distributory nebo co).
    Kvalita by mela by tady stejna, aspone teoreticky. Jediny problem je ze screenery typicky maji vlozene casovani nebo nektere sceny jsou cernobile a podobne legracky.

    OdpovědětVymazat
  25. pro Ajvngou: presne tak, screener je DVD disk urceny pro nekomercni promitani, predevsim pro porotce ruznych festivalu nebo filmovych cen. Proto se vzdy pred vanoci vyloupne spousta screeneru nominovanych filmu (Slumdog Millionaire, Button...). Obcas se na zacatku objevi vodoznak, nekdy byva par scen cernobilyvh a pod.

    btw: slyseli jste o Cineme a FilmPubu? :)

    OdpovědětVymazat
  26. ajvngou si to asi plete s kinoripem

    OdpovědětVymazat
  27. jasne, screener muze byt kolikrat lepsi nez DVDrip kdyz to dela sikovny clovek. jinak pro me je nelepsi si pockat (pokud to je mozny) a jit na to do kina.

    OdpovědětVymazat
  28. Z toho co tady řeklo o DVDscreenu jasně vyplývá, že NEMŮŽE MÍT lepší kvalitu než DVDrip (maximálně tedy stejnou)

    OdpovědětVymazat
  29. pro Ajvngou: muze a nemusi. stejne jako muze byt jedno DVD "kvalitnejsi" nez jine. zalezi na datovem toku a druhu kompresoru. kdyz si budes delat dvd doma, rekneme ve windows dvd makeru, trva to chvilku. kdyz ho budes delat v nejakem profi softu, pofrci to celou noc a vysledek bude uplne nekde jinde. stejne tak to je s ripy - zalezi na zdrojovem "matrosi" a na kompresoru.

    OdpovědětVymazat
  30. To já vím, ale podstata je jasná DVDrip se považuje obecně za lepší .. za "final" (nepočítám teď blu Ray ripy atd...).

    OdpovědětVymazat
  31. pro Ajvngou: ale my se tady bavili se o ripu Benjamina Buttona a ne obecne. proste stacilo napsat - aha, ted uz vim co to je screener a je to.

    OdpovědětVymazat
  32. pro Ajvngou: jinak jestli byl lepsi rip tenhle nebo tamhleten, tak to posoudit nemuzu, protoze jsem si take radeji pockal do vcerejska na kino.

    OdpovědětVymazat
  33. Franto, jakotože v poslední době zapomínáš na tag "super"? Když podle toho vyhledávám, tak prošvihnu některé stoprocentní filmy! Naprav to prosím.
    Možná by šlo třeba udělat tagy 20, 40, 60, 80, 100 a doplňovat je k recenzím nějak automaticky? Nějaký skriptík by to chtělo :)

    OdpovědětVymazat
  34. Anonymni: Nezapominam. 100% neni automaticky "super" a naopak "shit" muze byt i kdyz ma vic nez 0%...

    OdpovědětVymazat
  35. Jeden Forrest Gump stačil, děkujeme


    http://www.lidovky.cz/jeden-forrest-gump-stacil-dekujeme-dtq-/ln_kultura.asp?c=A090204_084401_ln_kultura_ter

    OdpovědětVymazat
  36. mi se treba Milk libil vic, a to nejsem militantni gay:).. ani zadny jiny gay..

    forest gump byl milionkrat lepsi a todle mi prislo jako jeho kopirka vcetne mnoha spolecnych veci.. jo von to vlastne napsal stejnej scenarista.. a sme doma..

    skoda, od finchera sem cekal ze tam preci jen neco "navic" bude

    OdpovědětVymazat
  37. Moje recenze zde:

    http://leftway.webgarden.cz/film/podivuhodny-pripad-benjamina-2.html

    OdpovědětVymazat
  38. pěkná recenze. a blahopřeju k té první třetince života. časem je to čím dál tím lepší. myslím ty další třetinky :-)

    OdpovědětVymazat
  39. tohle je strasne moc krasny a dojemni film a nejhezci je asi ten konec fakt k placi

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.