12.2.10

Recenze: Na Sv. Valentýna [Valentine's Day] - 40%

Příběh jednoho dne (shodou okolností svátku Svatého Valentýna) v Los Angeles a okolí.



Režisér Garry Marshall bývá označován za "krále romantických komedií", s čímž nesouhlasím, protože před 20 lety natočil Pretty Woman (která mě nikdy moc nebrala) a od té doby pouze dva filmy, které byly jakž-takž snesitelné (Jiná láska a Deník princezny I) a několik dalších, které snesitelné nebyly nebo jsem je vůbec neviděl.

Na Sv. Valentýna se řadí k filmům, které jsou snesitelné, ale rozhodně nejsou dobré.

Je bez debaty, že se hodně dlouho v žádném filmu nesešlo tolik hvězd pohromadě. Bohužel, je také bez debaty, že hodně dlouho nebylo tolik hvězd pohromadě tak trestuhodně nevyužito.

Může za to v první řadě scénář, který je neskutečně dutý a i když máme sledovat osudy asi půl tuctu mileneckých párů, naprostá většina z nich za celý film vlastně nic neprožije!

Například Jessica Albaová (poznámka pro odpůrce přechylování: Albaová Albaová Albaová): Její milý jí dá zásnubní prsten, ona je tím překvapená, dojde k názoru, že ještě není zralá na sňatek, a opustí ho. To je celá její story!

Nebo Anne Hathawayová: Tají svému milému, že si přivydělává prací na erotické lince (tj. říká za peníze cizím chlapům do telefonu sprosťárny, protože je chudá studentka). Přítel se to dozví a vynadá jí. Rozejdou se, on si to rozmyslí a vrátí se a ona mu odpustí. To je celá její story!

A poslední příklad: Jeden z hrdinů je slavný sportovec. Všechny ženy po něm šílí. On neví, jestli bude dál sportovat. Svolá tiskovku a na ní oznámí, že je gay. Pak na hodinu zcela zmizí z filmu a objeví se až na 30 sekund na konci, aby pomohl jedné z point. Závěrečné pointy tohoto filmu totiž spočívají v tom, že se dozvíme, že některé z postav měly cosi společného s některými jinými postavami, o nichž jsme to netušili - ale tato odhalení nejsou nijak zajímavá nebo emocionálně působivá, jsou tam jen proto, abychom si řekli "Jo aha, no to mě teda nenapadlo!"

Spíše než na tom, aby postavy působily sympaticky, nebo aby se chovaly nějakým způsobem lidsky, záleželo Marshallovi evidentně více na tom, aby byli všichni dobře nalíčeni a měli správně vycpaná prsa/rozkroky a vyleštěné zuby. Samozřejmě, většina z herců jsou ostřílení profesionálové, takže nehrozí, že by se někdo z nich ve filmu vyloženě ztrapnil. Ale někteří k tomu mají v průběhu těch 125 minut zatraceně blízko.

Myslím, že ledacos vysvětlí fakt, že Marshallovi je 75 let. Tohle prostě není dobrá romantická komedie. Výsledek vypadá, jako kdyby nějaký hollywoodský producent viděl (mou oblíbenou) Lásku nebeskou a pak si řekl, "Oukej, to není špatné, a chápu, že se to líbí těm britským intelektuálům, tak bych mohl sehnat hromadu hvězd a natočit něco podobného pro normální lidičky".

22 komentářů:

  1. Když už přechylovat tak spíš na Albová

    OdpovědětVymazat
  2. Filmovej recenzent, kterej je odkojenej 80. létama a nebere ho Pretty Woman, patří do pekla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. jessica alba ( fuck ová )12. února 2010 v 22:16

    fuku berie iba pretty womanová

    OdpovědětVymazat
  4. Ale jednou jsem se u traileru uchechtnul ("thank god it vibrates"), aspoň něco : ).

    OdpovědětVymazat
  5. Jako pardón? Takovejch hvězd tam zase neni. Možná hvězd co hrajou ve veselých rodinných komediích, nebo se jinak ztrapňujou...to pak ano.

    OdpovědětVymazat
  6. Za "krále romantických komedií" bych Garryho Marshalla rozhodně taky neoznačil, ale je fakt, že Pretty Woman patří spolu s Láskou nebeskou a Deníkem Bridget Jonesové mezi tři nejlepší romantické komedie, které byly v uplynulých dvaceti letech natočeny.

    OdpovědětVymazat
  7. Když už jsi začal s tím přechylováním - co si myslíš o tom že třeba v televizi se cizí jména přechylovat MUSÍ ale přitom se tam taky trvale naší zelené specialistce na biomasi říká Kateřina Jacques. Jakto že se taky její jméno neříká Jacquesová???

    OdpovědětVymazat
  8. Pretty Woman je asi nejlepší romantická komedie, kterou jsem schopen vydržet a dokonce si i užít. Protože obsahuje RPG prvky - Robertsová začíná jako vypatlaná coura s potenciálem a postupně se propracovává na vyšší úrovně - kupuje si luxusní hadry, učí se chovat, na konci musí porazit bosse... Prostě bezva film i pro chlapy.

    OdpovědětVymazat
  9. Anonym 13. února 2010 10:11:

    Novináři a novinářky vyslovují jméno té paní jako Jacques místo Jacquesová proto, že jsou to a)poseroutkové (a poseroutky, abychom byli "genderově korektní") a bojí se, že by je ta paní zažalovala za "komolení" svého jména nebo za b)jsou to ignoranti (a ignorantky) a neví, jak český jazyk funguje. To samé se děje například se jménem Kateřiny Emmons, přestože správně by se v českém textu mělo psát o Kateřině Emmonsové. Přitom možná existuje přijatelný kompromis a to přidat k nepřechýlenému cizímu příjmení rodné jméno oné slečny/paní. Někde v novinách jsem ostatně už viděl, že se psalo o "Kateřině Emmons-Kůrkové." Osobně bych ale žádné kompromisy nedělal, pravidla českého pravopisu tu nemáme pro srandu králíkům. Aspoň novináři by je měli dodržovat (nebo se o to přinejmenším snažit).

    OdpovědětVymazat
  10. Já osobně bych skloňoval jméno paní Jacques jako Žako, protože je stejně inteligentní jako zmíněný papoušek a mele podobný nesmysly.

    OdpovědětVymazat
  11. c) Jsou slušní a používají jména v souladu s přáním jejich nositele.

    Nejste vy náhodou ta komunistická poslankyňě, která chtěla postihovat používání nespisovného jazyka v rádiovém a televizním vysílání?

    OdpovědětVymazat
  12. > cizí jména přechylovat MUSÍ
    > ale přitom se tam taky trvale
    > naší zelené specialistce na
    > biomasi říká Kateřina Jacques

    To je naprosto normalni a podle pravidel. Kazdy, kdo umi cesky, to tak musi psat. Oduvodneni ani psat nebudu, pac kazdy to dokaze behem 3 minut vygooglit.

    OdpovědětVymazat
  13. Gloster: Tady jde o úctu k českému jazyku a o jeho správne používání. Praní "nositelek příjmení" je tedy zcela bezpředmětné, jakkoli to zní arogantne.
    Ale nemá cenu v téhle debatě pokracovat, už tak si myslím, ze se Franta dobře baví :-)

    To nadavani do komunistu si příště prosím odpust.

    (pisu na mobilu, proto hapruje diakritika)

    OdpovědětVymazat
  14. Já se jen slušně ptal, protože mi ten styl uvažování přišel dost podobný.

    Pokud se většina lidí rozhodne nepřechylovat (například proto, že to na ně působí neesteticky nebo proto, že to komolí jména), pak se ta úctyhodná pravidla prostě změní. Jako už tolikrát předtím.

    OdpovědětVymazat
  15. Přechylování je strašně důležité. To jo. Ale na takové přefikování nemá, to ať se paní komunistivcká poslankyně nezlobí!

    Paní poslankyňová - pardon!

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Františku, tady je něco pro fanoušky LuŠtěLy. Kdyby se ti to líbilo, tak to klidně dej jako odkaz v samostatném článku:-)http://www.youtube.com/watch?v=3z2U1pu492A

    OdpovědětVymazat
  17. Ad přechylování: vyjímky u cizích jmen jsou přípustné:


    http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=700&dotaz=přechylování

    OdpovědětVymazat
  18. Bavi me poucka typu: "Účelem přechylování je smysluplné dorozumění, snaha vyhnout se nejednoznačným větám typu Seleš porazila Graf ."

    Namatkou vyguglovano nekolik headlines:

    Graf Knows About Life, Seles Knows How to Win

    SELES, GRAF FINISH WITH A FLURRY.(Sports)

    Seles, Graf Stubbornly Advance; Rallies Top Sabatini, Sanchez Vicario

    Seles, Graf Will Clash in Hardcourt Final

    Seles, Graf, Tauziat advance; Schnyder falls

    TEN: Seles and Graf promise another epic battle

    Confident Graf reigns over Seles in Germany

    SELES, GRAF SLIMS FAVORITES

    By mne fakt zajimalo, jak v zahranici tyhle "nejednoznacne" titulky pochopi...

    OdpovědětVymazat
  19. Som rád že tákéto filmy v živote neuvidím

    OdpovědětVymazat
  20. Jak tady psal Anonym, že Pretty woman je RPG- to mě fakt pobavilo. (bohužel já RPG nemám v oblibě, takže ani tohle můj postoj nenarovná :-))

    Prostě nikdy nepochopím co se lidem na tom příběhu o šlapce líbí, kde je tam jaká romantika a co je na Robertsové pretty.

    OdpovědětVymazat
  21. Anonym @ 14. února 2010 4:37:

    Jestli on náhodou nebude zakopanej pes v tom, že anglická věta má jinou stavbu než česká... Kde se tihle Chytrolíni S Goooglem(tm) pořád berou?

    OdpovědětVymazat
  22. pro anonyma s LuSteLou:

    a tohle si videl?:

    http://www.maxim.cz/maxim-tv/videa-z-reportazi/5756-byla-u-nas-lustela/stranka/1

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.