19.7.10

Recenze: Počátek [Inception] - 90%

Především mi dovolte ignorovat český název (který podle tvrzení Warner Bros. vznikl v době, kdy nevěděli, o čem film je), a říkat tomuto filmu prostě "Inception". Samotný termín "inception" je pak v rámci filmu překládán slovem "vnuknutí".

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je špičkový extraktor. Dokáže se (za hodně peněz) "vloupat" do snu oběti a ukrást tajemství z její mysli. Tato forma průmyslové špionáže mu dobře vynáší (film se pravděpodobně odehrává ve velmi blízké budoucnosti, ale není to specifikováno), ale co je to platné, když se Dom nemůže vrátit do USA ke svým dětem, protože je na něj zde vypsán zatykač za vraždu jeho manželky (Marion Cotillardová), kterou nezabil. Multimiliardář Saito (Ken Watanabe) Cobbovi nabídne, že mu vymaže rejstřík, pokud pro něj udělá "podvod tisíciletí": Má se se svým týmem vloupat do snu bohatého průmyslníka a nemá odsud nic ukrást - naopak. Má mu "vnuknout" myšlenku, aby rozpustil své impérium a aby byl přesvědčen, že jde o nápad z jeho vlastní hlavy.



Nejdříve bych se rád zmínil o prvním z mnoha plusů tohoto filmu: Trailer, který jste právě viděli, nelže. Vystihuje poměrně přesně o čem film je a jakou má kdo roli, a jeho hudba sice není přímo ze soundtracku filmu, ale je jí stylově velmi podobná. Samozřejmě, trailer zdůrazňuje především vizualitu a trikové záběry, což je jediná mírná lež, protože Inception rozhodně není nabit (viditelnými) triky od začátku do konce a spíše než k Matrixu bych ho přirovnal ke "komornějším" snovým filmům jako ExistenZ, Třinácté patro nebo Věčný svit neposkvrněné mysli. Ovšem kdybyste je řízli Podrazem nebo Dannyho parťáky.

Inception je primárně filmem o podrazu. Sledujeme, jak je hlavní hrdina uvrtán do těžkého úkolu, jak dává dohromady tým přibližně půl tuctu lidí, jak detailně připravuje plán, a zhruba od poloviny filmu (který má dvě a půl hodiny!) sledujeme, jak je plán prováděn, jak se zkomplikuje, a jak je nutno improvizovat a riskovat. Většina první poloviny filmu tudíž pozůstává z mluvení. Pokud mluvení ignorujete a těšíte se, až se začne střílet a bude se překlápět realita, pak si z filmu moc neodnesete, mimo jiné proto, že nepochopíte, co se děje v jeho druhé polovině.

Režisér a scenárista Christopher Nolan (Memento, Dokonalý trik, dva poslední Batmani) pracoval údajně na tomto filmu deset let a dal si na jeho scénáři velmi záležet. Díky tomu má principy "extrahování", "vnuknutí" a vůbec manipulace se sny promyšlené do nejmenších podrobností. Chytře se příliš nezabývá technickými aspekty (jak vlastně fungují ty kufry s dráty), ale o to více rozebírá přesná pravidla: Že každý sen má svůj "subjekt", svého "architekta" a svého "spáče". Že ve snu můžete znovu usnout. Že ve snu běží čas asi 10x pomaleji (tudíž ve "snu uvnitř snu" 100x pomaleji). Co se stane když ve snu zemřete (většinou se probudíte, ALE...) atd. atd. atd...

To všechno je vymyšleno velmi logicky (rozhodně to dává podstatně větší smysl než trilogie Matrix) a více než hodinu je nám to cpáno do hlavy. Samozřejmě, že je tato instruktáž filmově názorná a proložena občasným trikem nebo akcí, ale je naprosto nezbytné dávat pozor na každou větu, ne-li na každé slovo. Pokud si odskočíte na záchod nebo svému sousedovi provozujete orální sex (tj. nevidíte na plátno), JSTE ZTRACENI.

I když orální sex neprovozujete a sledujete plátno, není snadné pochytit a zpracovat všechny ty informace, protože všichni mluví velmi rychle a titulky pochopitelně musely být zestručněny. A to je také vpodstatě má jediná výtka k filmu Inception: Obávám se, že prostě není možné začít nějak zasvěceně debatovat o jeho nuancích po prvním zhlednutí, protože nebudete mít v hlavě dostatečně uložen dostatek informací. Ano, můžete zcela jistě být okouzleni už napoprvé, ale abyste se nad tím okouzlením mohli začít nějak zamýšlet, jedna dvouapůlhodina v kině je málo. Viděl jsem film nejméně čtyřikrát a přesto jsou v něm pořád místa, jejichž smyslem si nejsem úplně jistý - ale mám chuť vidět film znovu a ten smysl odhalit, nebo aspoň získat další argumenty pro a proti svým teoriím.

A rozhodně je toho hodně, čím se můžete nechat okouzlit:

Především bych si rád odbyl ten prostý fakt, že ve filmu hraje spousta dobrých herců, nikdo z nich nehraje špatně a většina z nich hraje excelentně. Včetně lidí, od kterých jsem to - upřímně řečeno - nečekal, jako například Joseph Gordon-Levitt nebo Tom Berenger. Je labužnický pocit slyšet kohokoliv z nich mluvit o čemkoliv a vidět ho interaktovat s ostatními. Nejméně mě kupodivu zaujala Ellen Pageová, která mi přišla spíše jako hezká tvářička do počtu a moc jsem jí nevěřil, že je nadlidsky geniální architekt bludišť. O romantiku ale nouze není, díky Marion Cotillardové v roli Cobbovy velmi osudové ženy, která je jedním z důvodů, proč se všechno tak zkomplikuje.

A zkomplikuje se to opravdu pekelně. První polovinu filmu je nám vysvětlováno, že "oběť" i členové týmu vstoupí do společného snu ("první úroveň"), v něm pak usnou a vstoupí do druhé úrovně, v ní pak usnou a vstoupí do třetí úrovně, kde se teprve podaří zasít semínko vnuknuté myšlenky. Když si myslíte, že to SKORO chápete, začne samotná akce a všechno se okamžitě zkomplikuje mimo jiné tím, že na první snové úrovni jsou ozbrojení bodyguardi a nákladní vlak uprostřed ulice - přičemž ani jedno tam být nemělo. Ale již není cesty zpět a je nutno improvizovat.

V tuto chvíli naplno vynikne Nolanova totální řemeslná zručnost, protože akční scény zůstávají naprosto přehledné, i když se v nich postavy vyskytují ve stejnou chvíli až na třech - čtyřech různých místech současně! Například zápletka ve snových úrovních "dva", "tři" a "mínus nekonečno" se odehrává v průběhu toho, kdy ve snové úrovni "jedna" padá dodávka s hrdiny z mostu do řeky. Přitom ve všech zmíněných úrovních vystupují tytéž postavy a neustále se mezi nimi stříhá - téměř hodinu. (V realitě přitom všichni spí v letadle a pokud se mise nezdaří do jeho přistání, pro Cobba je vše ztraceno.)

Ruku v ruce s Nolanovou totální řemeslnou zručností jdou jeho scenáristické schopnosti. Daří se mu předkládat divákovi všechny informace atraktivním způsobem, držet se pravidel hry a přitom je čas od času porušovat a expandovat, aniž by to působilo dojmem, že "teď se musí zjevit nějaký deus ex machina, protože už dlouho nebyla super triková scéna". Přestože jde o hardcore sci-fi, za jehož námět by se nemusel stydět Clarke nebo Asimov, je v něm i spousta velmi dobře fungujících nejhlubších emocí, které nebudu předem prozrazovat. Ale myslím, že i romanticky založené slečny si přijdou na své, přestože se DiCaprio nesvlékne.

Podobně jako v Temném rytíři se i tentokrát musím rozplývat nad soundtrackem a zvukovými efekty, které spolu jdou ruku v ruce a i když Zimmerovo CD pravděpodobně mnohokrát poslouchat nebudu, jeho funkčnost v rámci filmu (kdy se zcela organicky prolíná se zvukovými efekty) přesahuje hranice čehokoliv, co jsem v kině slyšel od... pravděpodobně od Temného rytíře.

Samozřejmě se dočkáte i velkolepých trikových scén, včetně nejlepšího kdy natočeného souboje v beztížném stavu, ale podobných scén je ve filmu opravdu menšina (takových 15 minut celkem) a byla by chyba těšit se pouze na ně a nevnímat všechny drobnosti, náznaky a dialogy, které k nim vedou.

Nebylo pochyb o tom, že Inception bude mít velké zahajovací tržby (víkendové odhady jsou přes 60 milionů $), ale zajímavější mi přijde vývoj tržeb po prvním víkendu. Obávám se totiž, že pro většinu "normálních běžných diváků" bude struktura tohoto filmu příliš intelektuálně náročná a příliš málo prvoplánovitě zábavná. Samozřejmě budu rád, pokud se mýlím, a pokud se Nolanovi podařilo natočit za obrovské peníze film, který se bude líbit i těm s IQ pod 100 a bez fotografické paměti...

Byl bych opravdu velice, velice rád, kdyby teď došlo k tomu, že si Nolan bude moci natočit naprosto co chce, aniž by mu do toho někdo jakkoliv kecal. Trvalo mu dlouho, než se mu podařilo prosadit Inception, a z mého pohledu to čekání rozhodně stálo za to. Neexistuje jiný režisér, na jehož další film bych se tolik těšil. Hmmm, OK, možná Neill Blomkamp...

Inception Totem

SPOILERY!!! - Zajímavosti k zamyšlení - čeho si všímat - SPOILERY!!!

  • Realita je indikována tím, že se roztočený Cobbův "totem" (káča) zastaví. Poslední roztočení a přirozené zastavení totemu ale vidíme ještě v Paříži, při plánování akce. Pak už ani jednou.
  • Město, které uvidíme hned po úvodní scéně ve vlaku, není Paříž, ale Tokio (už vím o dvou lidech, kterým se to popletlo)! V Tokiu totiž mají svou vlastní Eiffelovku.
  • Všímejte si zmínek o vlacích / kolejích. Ten vlak, který se překvapivě objeví na ulici města, je ve filmu vidět nejméně třikrát.
  • Když Cobb úplně na konci uvidí své děti, mají na sobě přesně stejné oblečení jako měly ve všech předchozích (snových) scénách.
  • I když jsem se domníval, že Michael Caine hraje otce hlavního hrdiny, podle presskitu je to údajně jeho tchán. Co mi uniklo? Neměl by pak mít francouzský přízvuk přinejmenším tak výrazný jako jeho dcera?
  • Pokud už jste film viděli a chcete o něm debatovat, můžete to zkusit například zde.

71 komentářů:

  1. moc dobre napsana recenze FFFuko, ale ty spoilery bys sem nemusel hned davat..

    OdpovědětVymazat
  2. "v roli Cobbovy velmy osudové ženy" EPIC FAIL...

    OdpovědětVymazat
  3. Už se na to moooooooc těšim, pudu na to do kina a budu si ho u toho honit ...

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s tím, že pokud čeká někdo od Incepiton akci, bude asi hodně zklamán. Akční je ve filmu totiž hlavně příběh samotný. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ne "interaktovat", ale "interagovat".

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrá recenze. Franta má navíc štěstí, že s ní jde na trh jako jeden z prvních, protože si tipnu, že všechny budou znít velmi podobně (a pak se nám tu zase objeví módní averze). Jen jsem nepochopil, proč píšeš, "že si Nolan konečně bude moci natočit co chce", vzhledem k tomu, že Inception je to "co vždy chtěl". Dál - to že hraje dobře Gordon Levitt nemůže překvapit absolutně nikoho, kdo viděl Brick, jeden z nejlepších nezávisláků kde Levitt hrál extraklasa. A taky mě mrzí, že vždy, když se objeví Nolan, všichni z filmografie vypíšou vše, kromě Following, což je hodně nedoceněný film

    OdpovědětVymazat
  7. Frantisku, co tomu konkretne chybelo k dokonalosti, ze tech 10% dolu?

    OdpovědětVymazat
  8. S tim Tokiem Franto kecas, byla to Praha. V Praze totiz maji svou vlastni Eiffelovku...

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pet%C5%99%C3%ADn_Lookout_Tower#Petrinska_rozhledna_versus_Eiffel_Tower

    OdpovědětVymazat
  9. to tema s ruznyma urovnema sneni,
    prechodama mezi urovnemi snu, ovlivnovani reality mi ovsem pripomina knihy (i filmy) od lukjanenka denni, nocni, sery dozor.
    v dozorech nejde o sny, ale o ruzne urovne magicke reality a jen magove mohou mezi realitou a magickymi urovnemi prechazet. urcite se daji vymyslet do aleluja principy jak by to mohlo fungovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Podla recenzie to vyzera na 100. Prečo "len" 90?

    OdpovědětVymazat
  11. Trochu jsem uvažoval, že bych na Inception zašel do kina, ale dle recenze se až zdá, že tohle je vzhledem k nutnosti zapojit hlavu spíše film na domácí projekci (s občasným pauzováním a vracením), než na (jednu) návštěvu v kině (a tudíž taky pravý opak Dokonalého triku :-) ). Má to kino význam?

    OdpovědětVymazat
  12. MCZ: To rozhodne ma. Otazka je, zda nejdriv do kina a pak dvakrat doma nebo nejdriv dvakrat doma a pak si to vychutnat v kine...

    OdpovědětVymazat
  13. Taky by mě zajímalo, která moucha (které mouchy) zavinila těch 10% dolů. Jinak díky za dobrou recenzi. Husokachna

    OdpovědětVymazat
  14. Takže tenhle film se bude líbit jen lidem s vysokym iq a fotografickou pameti? Ach jo, a ja se tak tesil. Fotografickou pameti jsem bohuzel obdaren nebyl :-(

    OdpovědětVymazat
  15. 19. července 2010 11:07 - Stačí jedno, nebo druhé. On Nolan i přesto, že mi přijde jako hodně vizuální režisér (byť mu v tom pomáhá kameraman), vystudoval literaturu, které toho s fotografií moc společného nemá. Takže buď v klidu.

    OdpovědětVymazat
  16. Jsem od první chvíle přesvědčena, že Caine hraje tchána - vůbec mne nenapadlo, že to tak není, až když jsi začal ty mluvit o otci. Nevím, jak jsem na to přišla - asi mi to někdo ve snu implantoval do hlavy :-).

    OdpovědětVymazat
  17. Vkrádá se jedna otázka: kdo od koho opisoval.
    http://www.kinobox.cz/clanek/4025-recenze-pocatek

    OdpovědětVymazat
  18. no jo no - chvalu a fuku treba rozsadit.

    OdpovědětVymazat
  19. Je nějaká spojitost mezi postavami z Following a Inception? V obou je jednou z hlavních postav "zloděj" jménem Cobb, proto by mě zajímalo jestli to byl z Nolanovy strany záměr nebo náhoda?

    OdpovědětVymazat
  20. Já to beru s rezervou... František varoval už u Watchmenů a u Imaginária dr. Parnasse. A tam jsem se neztrácel, i když mám fotografickou sklerózu a IQ negativní.

    OdpovědětVymazat
  21. "Viděl jsem film nejméně čtyřikrát a přesto jsou v něm pořád místa, jejichž smyslem si nejsem úplně jistý". Přeložím: Film je natolik překombinovaný a zmatený, že chytrolín Fuka ho ani napočtvrté úplně nepochopil.

    OdpovědětVymazat
  22. ... hmm, možná zajdu po dlouhé době do kina, ale nevím, nesmí to kolidovat s nějakým fotbalem... pokud jde o toho Caina, nejspíš nějaká adopce...

    OdpovědětVymazat
  23. ten vlak tam neni trikrat, ale jen dvakrat, tim jsem si jist, kaca se ve filmu ani jednou nezastavila (vzdycky ji zastavil Cobb)

    OdpovědětVymazat
  24. Nolan, Blomkamp.. Ok, ale kam Ti vypad' Mathew Vaughn? Stardust, Kick-Ass, L4yer Cake..

    OdpovědětVymazat
  25. Rad bych pripomenul, ze na tomto blogu bylo 100 procent prideleno takovym peckam jako Transformers nebo Eagle Eye.
    ... abysme se trochu dostali do relace...

    OdpovědětVymazat
  26. Tak koukám, že jsem asi jediný kacíř a rouhač (nebo jen hnidopich?).

    Viděl jsem to včera, je to dobrý film, pár opravdu skvělých nápadů, ale prostě nemůžu souhlasit s tou naprostou promyšleností. Mně naopak přišlo, že stanovená pravidla si režisér porušuje, kdykoli se mu to hodí. Což mi dojem výrazně kazilo. A na druhou stranu, triků a akce tam bylo celkem dost - rozhodně víc než 15 minut.

    OdpovědětVymazat
  27. Motiv koleji a vlaku mi prisel jasny - role probuzeni, takze se opakuje stejne jako Mel nebo deti.
    Film super, jen me cast filmu stvala nejaka 10-12ti lete decka, ktera ocividne sla na spatny film(asi ho zamenila za Shreka). Po vysvetleni, ze film je dlouhy, doopravdy s titulky, slozity a ja si ho chci vychutnat, dikybohu zklapla. Prosim, nevodte na tenhle film do kina deti.
    Nerekl bych, ze je to film pro intelektualy. Jen nad nim musite premyslet, po rozebrani myslenky je to pomerne jednoduchy koncept.

    OdpovědětVymazat
  28. FYI, Michael Caine na konci Lea nevita (Welcome) ale rika: "You're welcome." Cele to bylo vnuknuti Cobbovi, aby se prenesl pres vinu za smrt Mal a cele to zkonstruoval jeho tchan...

    OdpovědětVymazat
  29. Film jsem viděla včera a přes Frantovo upozorňování na složitost filmu jsem nějaké drastické problémy neměla a to se nepovažuji za přehnaně bystrou.
    Samozřejmě, že pokud by to viděla víckrát, asi bych se zaměřila na další detaily, ale to u každého filmu (třeba častější výskyt vlaku apod.)
    Myslím si, že humbuk kolem Inception je mírně přehnaný. Je to velmi kvalitní kousek, který jsem si užila na maximum (rozhodně nejlepší z viděných filmů za poslední měsíce), ale po určité době klesne do zapomnění jak mého, tak hodnotitelů na imdb.com.

    OdpovědětVymazat
  30. Anonym 1:56: Caoine na konci rozhodne rika jenom "Welcome", nikoliv "You are welcome". Podle zvuku i podle obrazu.

    OdpovědětVymazat
  31. a co na to Mirka Spacilova...vzhledem k tomu ze pozvani na raut nemozne pocitam s 55%...

    OdpovědětVymazat
  32. LOL, no tak som sa dnes dostal k skvelej recenzii, pochybujem, že recenzistka ten film vôbec videla
    http://www.novinky.cz/kultura/206733-dicaprio-jako-ponekud-nudny-zlodej-snu-ve-filmu-pocatek.html

    OdpovědětVymazat
  33. Bol som na tom teraz v kine a úžas, film roka. Fascinujú ma filmy o (ne)realite ako Vanilla Sky, Matrix, Butterfly Effect, Truman Show, What Dreams May Come...

    OdpovědětVymazat
  34. Souhlasim s Annaud, cekala jsem nejakou superslozitost, ale s pochopenim pravidel a zameru jsem problem nemela. Na druhou stranu mam dojem, ze spousta tech pravidel byla porusena. Abych si to overila, budu muset jit jeste jednou :)

    OdpovědětVymazat
  35. Jo tiež sa mi zdalo že to skoro chápem, ale teraz ako som začal čítať komentáre na webe tak rozumiem stále menej a menej, myslím že pravda bude asi komentár o 6-prdelnej chobotnici. ;-) Film je super, ale pri úvodnom zábere som sa neubránil pomysleniu si že "Titanic 2, on prežil!" ;-)

    OdpovědětVymazat
  36. Mne to moc nevzalo. Moje pocity naprosto presne vystihuje tohle:

    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=2270872860161924291&postID=6475848299063740891

    OdpovědětVymazat
  37. Porušeno toho bylo mraky. Což je škoda, protože by ten film mohl být ještě o chlup lepší (ale zase by se blbě natáčela poslední půlhodina).


    Asi nejmarkantnější byl přenost fyzikálních vjemů z okolního prostředí, který se šířil z prvního do druhého levelu celkem neomezeně, zatímco z druhého do třetího levelu už velmi selektivně (hudba ano, ale stav beztíže ne?).

    V pár místech nebyl úplně dodržen poměr časů mezi událostmi (level 1 a level 2 běžely stejně rychle).

    Dále opuštění limba Cobba spolu s ženou - v záběru (pokud si dobře pamatuju) nebyli staří, i když podle logiky světa měli být.

    Ale celkově to hodnotím jako nejlepší film cca posledního roku.

    OdpovědětVymazat
  38. Za sebe říkám: překombinované a přesto vpodstatě o ničem. Leč to nic je pěkně zabalene. Jinak se to ale hodně podoba počítačovým hrám. Postavy si vždycky řeknou, co je třeba v daném úseku děje vykonat a pak to více či méně zdařile vykonají. Pak opět oznámí plán práce a znovu.

    OdpovědětVymazat
  39. Osobně mě recenze docela překvapila (obzvláště od Pana Fuky, který dělal titulky, tak jej viděl určitě mnohokrát).
    Docela mě natěšila na promyšlenou podívanou, která bude jako puzzle. A po prvním shlédnutí zanechá mnoho otázek. Ale opakovaným koukáním a všímáním si detailů se z něj vytvoří mozaika, kde do sebe vše zapadne (díky promyšlenému scénáři a údajným pravidlům).

    Bohužel se tak nestalo. Film jsem také viděl několikrát. A místo toho abych jej postupně začínal chápat... tak s každým shlédnutím vyvstává více otázek. Človkě místo toho aby skládal dílky mozaiky, tak si čím dál více všímá jak do sebe dílky nezapadají.

    Na jednu stranu je fajn, dkyž film podporuje fantasii a nechá diváka hádat. Ale co je moc, to je moc. A tady po dlouhém přemýšlení přicházím k závěru, že téměř nic ve filmu nedává smysl. Bohužel. Je to maličko jako Seriál Lost. Také se to na první pohled tváří do detailu promyšlené. Ale odpovědi nenajdete ani naznačené.

    Jen když čtu hodnocení filmu od jiných tak si pořád nejsem jist:
    1 - Jsem hloupý j, že nevidím t ynázanky a souvislosti.
    2 - nebo jsou hloupí ostatní, že si nevšimly všech nelogičností (téměř každé pravidlo je ve filmu porušeno. postavy si i protiřečí. A některé situace působí divně, protože v jednu chvíli je něco nepřekonatelný problém. A pár chvil později jej nikdo neřeší a je pohoda)

    OdpovědětVymazat
  40. Nevíte někdo kde se dá koupit ta Cobova káča? Tu s včelkou Májou nechci. :)

    OdpovědětVymazat
  41. Zdravím Františku. Do kina jsem šel jen proto, že jste dal 90pct, jinak bych to měl na domácí projekci. Po shlédnutí mi ale oněch 90pct přijde ale moc. Vše relativně ok, i přes délku jsem se ani minutu nenudil a celé by to k těm 90% i směřovalo, ale dle mého názoru 20 až 30 procent dolů dávají kolikrát až trapné akční scény (10 mafiánů vyprázdní ze svých automatických zbraní do plného auta lidí několik zásobníků a pouze mírně poškrábou lak?????). Jinak typ filmu o kterém se teď bude hodně mluvit, ale časem asi zapadne.

    OdpovědětVymazat
  42. mrfreak: Cele se to odehravalo ve snu a ti "mafiani" byli produkty Fischerova podvedomi a protoze Fischer nebyl zdaleka tak zkuseny "spac" jako nasi hdinove, mafiani proti nim logicky moc nezmohli.

    OdpovědětVymazat
  43. FF: V tom případě zřejmě ano, ale pak dle mého subjektivního názoru špatně zvolená metoda vyjádření "bezmoci" ochranky.

    OdpovědětVymazat
  44. Takze videl jsem to poprve:

    1.Proc je preklad ponekud a jakoby zjednoduseny u nekterych veci?A treba preklad..."you can´t have him" na "nenajdete ho"?..takovych tam je vic.
    2.Kaca je v pozici toci..toci..dotoci klasicky tim ze ztraci energii a strany se zacnou "kejvat" a nebo se ve snu porad toci a toci bez sebemensiho zavahani..
    a v posledni scene se sice toci a toci ale ke konci uz se zacne lehoulince vyklat jako by ji dochazel dech a kdyby zaber byl trosku delsi dotocila by se..
    Nevsiml si toho nekdo?Nebo je to jenom moje predstavivost?
    Film jsem videl dvakrat (a az napodruhe ten vlak ze je i pod mostem ze ktereho maji "kick" v urovni jedna v dodavce..:)))

    OdpovědětVymazat
  45. Anonym: 1) Protoze na 1 sekundu filmu muze byt v titulcich maximalne 10 znaku (vcetne interpunkce a mezer), 2) Ano, to byl jiste zamer rezisera. Ale co z toho vyplyva?

    OdpovědětVymazat
  46. 1.Ach tak..to musi ale potom byt mega peklo to prekladat a urcovat co vsechno jakoby "vypustim/zjednodussim

    2.Napadlo me totiz ze posledni scena byla porad snova coz mi trosku nahlodalo to ze kaca se vlastne zastavi i kdyz mimo zaber.

    OdpovědětVymazat
  47. 1. No, to je na titulkovani filmu vetsinou to nejtezsi...

    OdpovědětVymazat
  48. No a jaky nazor je na ten konec tedy jestli se muzu zeptat?

    A vubec mohl by nekdo zde nejak zkracene popsat jak chape film?...Ja se zasekl na tezi ze posledni scena z reality byla u Chemika dole v suterenu kdyz si "slehnul" to jeho silne sedativum.
    Je to jenom myslenka ale vite jak...jakmile myslenka zacne klicit..:)))

    OdpovědětVymazat
  49. No nevím, nějak mi uniká smysl toho filmu, přijde mi to jako taková onanie. Dokonalý trik se mi líbil o moc víc...

    OdpovědětVymazat
  50. SPOILEROVÝ DOTAZ: JAKTOŽE SI CILLIAN MURPHY PO PROBUZENÍ V LETADLE NA KONCI NEMAPAMATOVAL NIKOHO Z CESTUJÍCÍCH, KTEŘÍ S NÍM BYLI VE SNU??

    OdpovědětVymazat
  51. Franto, v drtivé většině se shoduju s tvými recenzemi i postřehy (jsme stejný ročník, btw), ale teď jsi mě dostal. Přeložit „limbo“ (které překlad vůbec nepotřebuje) jako nic neříkající a spíše zavádějící „pustinu“, a ještě tvrdit, že výraz „limbo“ Češi neznají? Pokud se fakt najde Čech, který „limbo“ nezná (o čemž silně pochybuju), tak bych ho určitě nehledal v kině na Inception, ale spíše na Kameňáku.

    P.S. Takže obecně známá věta „Dostal ránu pěstí a už byl v limbu“ se teď bude vyslovovat „Dostal ránu pěstí a už byl v pustině“?

    OdpovědětVymazat
  52. Anonym: Mas velmi zkresleny prehled o jazykovych znalostech lidi kolem nas... Limbo

    OdpovědětVymazat
  53. Františku prosím můžeš mi vysvětlit jak se vlastně tvoří ten snový svět a kdo přesně je spáč, subjekt a architekt?
    S tím spojono: proč se ve světě, který vytvoří architekt (ta mladá holka), zaplněný podvědomím toho syna magnáta projevuje Capriova žena? Díky

    OdpovědětVymazat
  54. Kmentar obsahuje spoilery: Nu tak ja som to videl dnes, prvykrat. Nespominam si, ze by toho vlcka roztocil a ten by sa zastavil. V Parizi pri planovani misie mu spadol na zem a preto zastal. Teda mi pripada, ze Nolan to nechal otvorene a mozme (ale nemusime) si mysliet, ze cely film bol sen. Ale mozno zistim, ze sa pletiem pri nejakom dalsom zhliadnuti.

    Co ma trocha miatlo, bola odolnost hlavnych hrdinov vo trafeniu strelnou zbranou. Auta co pouzivali zrejme neboli pancierove a boli naozaj zasypavani davkami z pusiek a samopalov, pricom zasiahli iba Watanabeho. Uvazoval som, ze mozno vo sne, kedze nie sme v realite, su mozno hrdinovia skutocne odolnejsi "vyplodom podvedomia" (zabudol som ako sa ti ludia zo sna nazyvali). Nechcem si pripustit, ze to bolo sposobene proste iba tym, ze ide o "americky" film a teda je potrebnej vela strelby, ale malo mrtvych hrdinov.

    OdpovědětVymazat
  55. Delší slovenské texty už jsou čím dál těžší přeložit :(

    OdpovědětVymazat
  56. Je to moc jednoduché. Chtělo by to další úrovně.

    OdpovědětVymazat
  57. http://www.youtube.com/watch?v=UVkQ0C4qDvM

    to je taky dobrý postřeh (pro ty co viděli film)

    OdpovědětVymazat
  58. !I když jsem se domníval, že Michael Caine hraje otce hlavního hrdiny! -- fuka to ani nie je mozne aby si mal IQ viacej ako 100, ked ti nedosla taka zakladna vec hned na prvu ranu.

    OdpovědětVymazat
  59. Tak já si také nejsem jistá s tím koncem, jestli ta zpomalující káča měla něco znamenat? Adéla

    OdpovědětVymazat
  60. Viděla jsem dnes, poprvé. Přišlo mi to celkem přehledné a jasné, nepostřehla jsem žádné nelogičnosti, porušování pravidel atp - všechno tam podle mě bylo řádně vysvětleno a odůvodněno. V podstatě se úplně shodnu s recenzí FF. Pro zajímavost jsem mrkla na diskusi na Okounu a byla velmi překvapená, co všechno se tam probírá jako nejasné, nevysvětlené nebo nelogické. Proto by mě zajímalo, jestli existuje nějaký seznam základních záhad (nebo "záhad") tohoto filmu. Možná mi uniklo něco zásadního a ve skutečnosti jsem to pochopila špatně :o)
    ***
    SPOILERY:
    pro Adélu, 7. srpna 2010 11:23:
    První dojem byl, že je to od tvůrců taková legrácka, aby zaseli semínko pochybnosti. Káča se ale zcela jasně začínala vrklat a podle mého názoru by zcela jistě spadla.
    Trošku jsem zapochybovala, když jsem si přečetla spoilery tady v recenzi - že děti byly stejně oblečené, jako ve všech jeho představách. Tak jsem zapátrala a zjistila, že byly stejně (nebo velmi podobně) oblečené, ale měly jiné boty a hlavně do rolí těch dětí byly obsazeny dvě dvojice - jedna mladší a jedna starší. V jednom případě byla holčička tříletá, v druhém pětiletá. To je podle mě dost jasný důkaz toho, že deti na konci nebyly ty děti z jeho snů, ale byly starší, tudíž že to byla realita.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  61. pro JT na jeho (její)
    "SPOILEROVÝ DOTAZ: JAKTOŽE SI CILLIAN MURPHY PO PROBUZENÍ V LETADLE NA KONCI NEMAPAMATOVAL NIKOHO Z CESTUJÍCÍCH, KTEŘÍ S NÍM BYLI VE SNU??"
    29. července 2010 0:52

    odpověď: ve snu lidé jednak vypadají jinak, než ve skutečnosti, a člověk si pamatuje spíš dojmy, než konkrétní tváře. Po probuzení je sen hodně rozmazaný a nejasný a člověk ho někdy i okamžitě zapomene. No a nakonec i kdyby si je pamatoval a uvědomoval si ten sen, nemuselo by mu připadat divné, že se mu zdálo o lidech, kteří s ním seděli v letadle.

    OdpovědětVymazat
  62. ad otec/tchán (myslim že je to teda uplně jedno, ale): proč by nemohl být michael caine se svým anglickým přízvukem otcem Marion Cotillardové s jejím francouzským přízvukem? nemohl si prostě angličan vzít francouzku a mít s ní dítě? :-)

    OdpovědětVymazat
  63. "Když Cobb úplně na konci uvidí své děti, mají na sobě přesně stejné oblečení jako měly ve všech předchozích (snových) scénách."
    Nope:
    http://nymag.com/daily/entertainment/2010/08/inception_costume_designer_rev.html

    OdpovědětVymazat
  64. objektivne, bez ohledu na to, co se tam vlastne (v zavislosti na vlckovi, chuti se tim zabyvat a vire v konzistenci "teorie") stalo, o cem ten film vlastne byl? myslim z lidskeho hlediska (o nicem jinem asi tocit filmy smysl nema)
    pro me vcelku o nicem, nebo to prinejmensim bylo dost nezajimave podano a jakkoli "sokujici" vyse zmineny vyklad na tom nic nemeni

    OdpovědětVymazat
  65. Ahoj Franto,

    tak děti nemají stejné oblečení. Kostyméři prozradili, že mají odlišnou obuv.
    Káča se ve snu točí "dokonale", v závěrečné scéně, "škobrtá".
    Jaktože ta "oběť", které má být vnuknuta myšlenka, je po zastřelení přenesena do limba a ne do úrovně výš (tzn. ze snow fortress do hotelu)?

    OdpovědětVymazat
  66. Pořád se mi vnucuje otázka, proč se ona "architektka" jmenovala Ariadne,neboť Aridnina nit pomohla Theseovi uniknou z labyrintu.

    OdpovědětVymazat
  67. Mě by spíš zajímalo proč ve třetí vrstvě snu byla gravitace když v druhé vrstně se jejich těla jen tak vznášeli... no prostě proč pád auta měl vliv jen na druhou vrstvu

    OdpovědětVymazat
  68. Hmm dnes jsem po delší době opět koukal na tenhle film a mám pocit, že moje úplně první shlédnutí nebyla zřejmě finální verze, protože tam maličká část poslední scény chybí. V té verzi, kterou jsem viděl kdysi film končil tak, že on roztočil tu káču, byl na ní chvíli záběr a ona se dotočila, jenže! potom se trochu zatřásla zem, jako by gravitace z reality ovlivňovala sen... nebo zemětřesení? měla jeho žena pravdu a je to on kdo uvázl ve snu? takových a podobných otázek po shlédnutí zůstalo mnoho a to bylo to nejzábavnější, dodnes vlastně nevím jak to je :)

    OdpovědětVymazat
  69. Nolanovy komentáře k možným interpretacím:
    http://www.wired.com/magazine/wp-content/images/18-12/pl_inceptionexplained_infographic_f.jpg

    OdpovědětVymazat
  70. Na konci,ked roztočí totem kamera odíde,takže divák nevie ci je to sen,alebo real.žeby predpríprava na pokračovanie,Počiatok2?

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.