23.5.11

Melancholia [Lars Von Trier Melancholia] - 60%

Tohle je přesně ten film, u kterého se neodvažuji vůbec psát, že "je o tom a o tom", natož pak "tvůrce tím chce říct, že..."



Pokusil bych se co možná nejobjektivněji popsat, co se v průběhu filmu odehrává na plátně:

  1. Uvidíme asi desetiminutovou sekvenci dlouhých záběrů, natočených extrémně zrychlenou kamerou (tj. ve výsledku obraz téměř nehybně stojí). Prolínají se záběry neznámých lidí v emocionálně vypjatých situacích, ve kterých se evidentně neděje nic dobrého, neboť v pozadí za nimi padají mrtví ptáci nebo jim z rukou srší blesky (lidem, ne ptákům). Celé je to velmi umělecky nasvíceno a doprovázeno dramatickou Wagnerovou hudbou. Viz exhibice Zacka Snydera (Strážci - Watchmen300 - Bitva u Thermopyl) nebo viz úvodní titulky filmu The Fall Tarsema Singha. V tuto chvíli mé srdce zaplesalo, protože jsem se zaradoval, že to sice nebudu chápat, ale bude se aspoň na co koukat! Ale chválil jsem dne před večerem. Sekvence skončí nárazem nějakého velkého asteroidu do Země, naskočí úvodní titulek a začne film.
  2. První hodina filmu zobrazuje svatbu. Na jakémsi honosném zámeckém sídle, které patří Kieferu Sutherlandovi a jeho partnerce Charlotte Gainsbourgové se odehrává honosná svatba Charlottiny sestry Kirsten Dunstové s jejím snoubencem. Dunstová má zpoždění, hosté jsou poněkud nervózní a v průběhu hostiny a dalších oslav dojde k různým nepříjemným komplikacím, většinou podaných v černohumorně depresivním duchu. Celé to skončí tím, že se nevěsta místo ženicha vyspí s nějakým jiným mladým hochem a všichni utečou nebo odjedou. Tato hodinová scéna mi připomínala staré pecky Miloše Formana a překvapivě dobře jsem se u ní bavil.
  3. Druhá hodina filmu se odehrává nedlouho po nevydařené svatbě, kdy jsou v sídle jen psychicky značně narušená Dunstová, Sutherland a Gainsbourgová s malým synem a starý sluha. Teprve nyní se začne hovořit o tom, že se k Zemi blíží planeta jménem Melancholia, ale má ji minout, jak vysvětluje Sutherland. Gainsbourgová je vyděšená, že Melancholia do Země vrazí, Dunstové je to všechno tak nějak u prdele a vším a všemi pohrdá. Tato hodina se vleče podstatně více než první, protože postavy už známe, je jich málo, a chovají se předvídatelně. Film pak skončí tím, že planeta skutečně vrazí do Země a je konec.
Zajímavé drobnosti:
  • V úvodních zpomalených scénách "těsně před srážkou" vidíme některé záběry, které se zdají být v příkrém rozporu s tím, co vidíme těsně před srážkou na konci filmu. Ptáci padající z oblohy, žena nesoucí dítě bažinatou travou, nevěsta ve svatebních šatech ve vodě - nic z toho na konci filmu neuvidíme, hrdinové prožijí poslední okamžiky zcela jinak.
  • Ve filmu je explicitně zdůrazňováno, že golfové hřiště u domu má 18 jamek. Jedna ze závěrečných scén se pak odehrává na hřišti u praporku s číslem "19".
  • Dunstová tvrdí, že umí předpovídat budoucnost, protože přesně uhodla, že v lahvi bylo 678 fazolí (nebo 567?), a tudíž ví, že dojde ke srážce.
  • Jak je několikrát ukazováno na nákresu, planeta se vzhledem k Zemi pohybuje po dráze, která nemá nic společného s představami Isaaca Newtona a "krade nám kyslík, takže se nám bude chvíli hůř dýchat".

Tolik věcná fakta. A teď nějaký pokus o interpretaci, ach jo:

Film Melancholia rozhodně není sci-fi. Je to možná trošičku fantasy a/nebo katastrofický film, ale rozhodně v tom nespočívá jeho těžiště. Výše zmíněné rozpory dávají tušit, že mnohé z toho, co na plátně vidíme, se ve skutečnosti nestalo a jsou to halucinace hlavní hrdinky, režiséra nebo jeho psa, které znamenají, že svět je depresivní, že Hitler je fajn nebo že je kolem málo patníků. Vyberte si, případně přijďte s vlastní verzí...

Film má neoddiskutovatelně působivou atmosféru (jenom z té ruční kamery mě místy docela bolela hlava, rozhodně si nesedejte blízko k plátnu). Herci jsou neoddiskutovatelně skvělí (kromě zmíněných např. také John Hurt, Charlotte Ramplingová nebo Udo Kier jako další členové rodiny). Scéna, kdy pár lidí sedí na zahradě a vědí, že jim zbývá několik hodin života, je také působivá, ale pokud byste šli na film kvůli těmto scénám, budete zklamáni a poohlédněte se raději jinde.

Výsledkem toho všeho bylo, že jsem se u Melancholie nudil podstatně méně, než jsem se obával.

Myslím, že takhle moc jsem ještě žádný Von Trierův film nepochválil...

P.S: Málem bych zapomněl: Kirsten Dunstová tam má FULL FRONTAL!!!

36 komentářů:

  1. ted jsem nedavno videl star trek ng a tam byla mala, mozna 16-leta, kirsten dunst jako nejaka mimozemstanka. cert/imdb vi zda to neni jeji prvni role; tak jsem zjistil ze to neni prvni role.

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda že tam nemá full frontal John Hurt

    OdpovědětVymazat
  3. Kohba: Ale ten mel prece uz ve Vetrelci absolut total frontal.

    OdpovědětVymazat
  4. Jamka c.19 bude nejaky golfisticky eufemismus.. ?

    OdpovědětVymazat
  5. Tak 19. jamkou se v golfu vseobecne povazuje klubova hospudka/klub/restaurace... Tak si to nejak zaradte do kontextu...

    OdpovědětVymazat
  6. Teda starnem vsichni kazdym dnem, ale John Hurt mi pripada dost brutalni...

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem si říkal, za co ta zlatá palma...

    OdpovědětVymazat
  8. Františku, propříště zkus trochu méně spoilerovat, popřípadě před takovouhle recenzí upozornit, že může spoilery obsahovat. Docela jsem se na Melancholii těšil, a teďka mám pocit, že už mě to nemůže ničím překvapit...
    Díky

    OdpovědětVymazat
  9. No tie spoilery. ale u Trierových filmoch mi to je jedno. ja si najviac u jeho filmoch vychutnám atmosféru a čierny humor

    OdpovědětVymazat
  10. Ad spoilery - jednou k nam prisel Franta do redakce Klanu (je to uz hodne, hodne davno) a povida: "Musite rozhodne jit na jeden film - ted jsem byl na promitani - je to super a Bruce W. na konci zjisti, ze je celou dobu mrtvej!" ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Nemal John Hurt vo Votrelcovi spodné prádlo?

    OdpovědětVymazat
  12. to Jabba: Smrtonosná pasca 3, čo?

    OdpovědětVymazat
  13. Kristova noho, "Dunstová"? Přidávání -ová k neslovanským ženským jménům je otřesný a buranský, že mě to zrovna u anglofila Františka dost překvapuje.. Zřejmě je to nějaký jeho humor.. Ale dost děsnej:-/

    OdpovědětVymazat
  14. To Jabba:
    Meli jste stesti! Usetril vam penize za dalsi navstevu filmu, a mohli jste rovnou zledovat, zda vse do sebe logicky zapada..

    OdpovědětVymazat
  15. anonymní 9:58 to je stálá věčná diskuze. Jestli ses narodil jako Čech, je tvým jazykem čeština a ta má bohužel pády. jestli ti připadá přechylování úchylné, je to tvůj problém, z hlediska češtiny je naštěstí shledáno úchylnější vytvářet patvary typu s Dunst, o Dunst a bez Dunst, byť média typu SuperBlesků radostně nepřechylují:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Stejně jako cizinci obvykle česká jména píší v nepřechýleném tvaru, Češi obvykle píší ženská jména v přechýleném tvaru. Případné trolly upozorňuji na slovo "obvykle". Z hlediska čistě lingvistického mi bylo na katedře českého jazyka a literatury řečeno, že je správné přechylovat i jména zahraniční. Každý se s tím buď srovná a pravidla respektuje, nebo nesrovná a nerespektuje, that's all.

    OdpovědětVymazat
  17. *cizí ženská jména
    tam mělo být

    OdpovědětVymazat
  18. super, už jak jsem viděl "Dunstová", říkal jsem si "to zas bude megapřechylovací diskuse" ... a je

    OdpovědětVymazat
  19. Neco me rika ze kdyby 2 takhle velke planety byly takhle blizko sebe jak v traileru tak se navzajem vlivem gravitace pritahnou

    OdpovědětVymazat
  20. Vsak ta planetka to ma nakrosit do Zeme, ne? Respektive pokud ji mine, tak ma prece vlastni rychlost, gravitace neni vlecnej paprsek ze Star Treku.

    OdpovědětVymazat
  21. *** SPOILERY ***

    Ad scény z prologu: Pokud můžu posoudit z prvního shlédnutí, prakticky všechno co se stane během úvodní montáže se implicitně váže k něčemu, co se odehraje později. Například scéna s Justine ve svatebních šatech ve vodě je odkazem k Millaisovu obrazu Ofélie, který je později vidět v otevřené knize, scéna s popínavými "vlákny" odkazuje k jejímu snu, ve kterém se "brodí přízí", a např. scény s koněm, s Claire, či s blesky se celkem evidentně staly, jen zrovna nebyly "v záběru"...

    OdpovědětVymazat
  22. Ty komiku, planety nejsou jako kdyz hrajes kulicky

    OdpovědětVymazat
  23. Ja som ešte od triera film nevidela..takže som naň veľmi zvedavá..hlavne aj kvôli tomu že teraz celý Hollywood je proti nemu:D

    OdpovědětVymazat
  24. fuka - sociopat vo vecnej puberte.

    "P.S: Málem bych zapomněl: Kirsten Dunstová tam má FULL FRONTAL!!!"

    OdpovědětVymazat
  25. Petr 25. května 2011 11:18

    čeština v tomto nemá pravidlo, přechylování se pouze doporučuje. navíc jak obhájit nepřechylování českých jmen, příp. jmen českých občanů s cizím příjmením? Rolins, Eliáš, Landa, apod., když přechylujeme cizí? a pro informaci - pády mají samozřejmě i v angličtině...
    Pali

    OdpovědětVymazat
  26. Málokdy se s Františkovým hodnocením neshodnu, a teď nastala ta výjimka - pro mě 90%, pro ženy 100%. Film je narván odkazy na apokalypsu (zimní obrazy holandských mistrů - "Ticho") a psychoanalýzu (žena táhnoucí se v bavlněné přízi). Koneckonců označení "melancholie" se používalo v 19. století pro duševní stavy depresivní fáze např. u bipolárních poruch provázených i skutečnou fyzickou bezmocností.

    Doporučuju jít na digitální kopii. Obraz je skvělý v obou částech (ten anti-dogmatický prolog je neuvěřitelný).

    OdpovědětVymazat
  27. Rozhodne najslabší Trier, dosť nuda.

    OdpovědětVymazat
  28. Trochu nefilmově.."Sekvence skončí nárazem nějakého velkého asteroidu do Země.." - Ne. Země narazí do mnohem větší planety (nikoliv asteroidu). FF si zřejmě nevšiml "našich" mizejících kontinentů..

    "..gravitace neni vlecnej paprsek ze Star Treku" - Ne. U takto velkých těles je silnější.

    OdpovědětVymazat
  29. kdyby si Trier nedělal na tiskovce legraci z "blbejch" novinářů a vůbec všech lidí, který maj tisíckrát větší smysl pro rozlišení dobra a zla než kdokoliv dřív....tohle asi né každje pochopí.ale prostě udělala se teda reklama(je fuk, záměrně či ne)a tak na to de asi víc lidí a sou z toho v pit.......ale prostě takovej Trier to neni pro každýho, né, každej to nemůže hodnotit. Bude se snažit na tom něco hledat, jenže to je prostě nad jeho myšlení a cítění.....stejně jako sou nad chápaní jinejch třeba X-meni..

    OdpovědětVymazat
  30. Prosil bych příště raději o varování, že film je z větší části úplně zbytečně točen tou rádobyuměleckou houpavou kamerou z ruky. Možná se na to dá koukat na počítači, ale z kina jsem poprvé v životě musel odejít v půlce. Nic proti záběru z ruky pro zdůraznění některých momentů, ale tady to bylo na mořskou nemoc. Copak se filmaři zbláznili a myslí si najednou, že jejich film tím lepší, čím víc zapomenou, že už byl vynalezen stativ?
    J.Kousal

    OdpovědětVymazat
  31. To varování v recenzi jsem (asi v podvědomé filtraci spoilu) přehlédl, omlouvám se. Ale stejně mi oblibu té ruční kamery hlava nebere...
    J.Kousal

    OdpovědětVymazat
  32. Full frontal je to, oč tu běží a vedle brození přízí je to to nehlepší, co bylo možné v kině v posledních letech vidět (protože předchozí film s Kiki frontalem se k nám bohužel nedostal).

    OdpovědětVymazat
  33. ruční kamera :) no, sorry, ale ruční kamerou to fakt nemohlo bejt, co tak o tom vim, takto byla nejspíš zase red one (točil s ní už Antikrista), ikdyž někdo píše, že spíš alexa, ale to je taky celkem těžkej krám, v ruce to asi jen tak někdo neudrží, ale jasně, je to nezvyk, mě to ale neva, důležitý je, že kvalita obrazu je nesrovnatelná s ručníma dostupnejma kamerama, taky sem měl trošku zase problém - chvíli mi to trvalo - celou limuzínu, ale pak během svatby mi to přišlo velmi vhodný, i ten trošku "fak standarty a konvence" střih mi přišel fajn - prostě překvapivý, dynamický, řeknu vám, že mě to neva, daleko víc mě nebaví u dnešních akčních digi věcí, sem zvědavej na Transformery, kdy se něco strašně rychle mění a člověk z toho nic nemá.....

    OdpovědětVymazat
  34. no, extrémně zrychlená kamera - spíš se používá vysokorychlostní kamera, ale to neva....nejste profesionální recenzent...

    OdpovědětVymazat
  35. práve som sa vrátil z projekcie a môžem povedať jedine, že túto recenziu napísal veľký ignorant, ktorý sa do filmu neponoril ani z ďaleka....

    OdpovědětVymazat
  36. práve som sa vrátil z projekcie Melanchólie a musím povedať, že túto recenziu napísal veľký ignorant, ktorý sa vôbec neponoril do snímku.

    OdpovědětVymazat

Komentáře jsou moderovány kombinací umělé a lidské inteligence. Mohou být zveřejněny až po několika hodinách a ty zveřejněné mohou později zmizet. Pokud pošlete stejný (nebo podobný) komentář několikrát, výrazně se tím snižuje pravděpodobnost, že bude někdy publikován.