30.11.11

Myslím to upřímně!

(Tento post neobsahuje žádný full frontal, tepláky ani filmovou recenzi, takže pokud něco takového očekáváte, můžete ho přeskočit.)

Skončil listopad a s ním skončilo i jisté období mého života, které se vyznačovalo především tím, že jsem měl zdroj poměrně slušné obživy, kterou jsem navíc mohl provádět v takovém časovém harmonogramu, v jakém mi to vyhovovalo (tzn. ten harmonogram byl velmi flexibilní, takže jsem mohl chodit na novinářské projekce, které se konají většinou v pracovní době). Toto několikaleté období vyvrcholilo launchem tohoto výplodu na Facebooku a nyní přichází nové období, ve kterém musím jistým způsobem přestrukturovat svou existenci, abych mohl nadále živit sebe, drahou polovičku a nejméně dva psy, mohl letět v březnu zase do Japonska (kam už mám nějakou dobu koupené letenky) a přitom dělal co nejzábavnější práci, která mi co nejlépe jde, nebo ještě lépe kombinaci různých prací (jak to bylo většinu mého života).

Situace rozhodně není taková, že bych si musel do měsíce najít místo u soustruhu, jinak jsem bez chleba. Nicméně budu se muset např. rozhodnout, jestli se dále živit drobnými zakázkami ze všech stran, nebo využít nabídku něčeho, co se podobná normálnímu zaměstnání, nebo se dát na prostituci, nebo některou z mnoha jiných možností a kombinací těchto možností.

No a proč vám to píšu? Abych vás připravil na to, že nutkání "o tom musím napsat na FFFILM" se stane méně intenzivnějším, než bylo doposud. Z toho prostého důvodu, že FFFILM mi nevydělává ani korunu a že s mými (odvážím se tvrdit, že nezanedbatelnými) internetovými zkušenostmi nevidím způsob, jak ho signifikantním způsobem monetizovat. Má slušnou návštěvnost, ale zdaleka ne takovou, abych si zde umístěnými bannery vydělal za psaní článků více, než si můžu za stejnou dobu vydělat jinde jinou činností. A pokud by mělo jí o signifikantní monetizaci nějakým jiným způsobem (např. přechod FFFILMu pod něčí křídla), všechny nabízející se varianty (nezapomeňte, že FFFILM dříve byl pod křídly jiných serverů) by znamenaly, že by ohledně obsahu FFFILMu měl poslední slovo někdo jiný než já, takže bych zde už například nemohl používat slova jako "SMS", "píča" nebo "Dočekal Hulán Hitler". Bez ohledu na "poslední slovo" je zde také skutečnost, že psaním o filmech se v našich končinách nikdy nemůžete uživit tak dobře, jako jinými činostmi, které ovládám (a kterých je relativně dost, viz www.fuxoft.cz).

Pak je tu také teoretická možnost "mikroplateb fanoušků za obsah", což je možno provést několika různými způsoby, ale obávám se, že žádný z nich ještě není masově použitelný v této době a v této zemi - obzvlášť pokud bych nechtěl penalizovat neplatící a chtěl bych věřit v dobročinnost těch movitějších. Je mi totiž jasné, že kdo si chce ukrást digitální obsah zadarmo, ten to udělá, a nějaké debilní DRM pouze komplikuje život těm, co nekradou.

Každopádně, přemýšlel jsem o tom hodně, a řešení dostatečně málo rizikové na to, abych ho mohl okamžitě implementovat, jsem nenalezl.

Ve výsledku tedy to všechno znamená, že nutkání "jít do kina na novinářskou projekci a pak o tom filmu napsat" se pro mě stane v nejbliží době méně intenzivním. Každá taková recenze pro mě totiž v současné době znamená nejméně tři hodiny činnosti, za kterou nedostanu ani halíř. Přitom by ani tak nevadilo, že za to nic nedostanu. Vadí ta skutečnost, že kdybych ty tři hodiny někde instaloval servery, kontroloval překlady nebo souložil se starými bohatými dámami, nějaké peníze z toho mít budu.

Je docela dobře možné, že se během pár týdnů najde nějaká stabilní konfigurace, která mi umožní psát FFFILM úplně stejně jako dosud (nikoliv lépe, protože lépe už to není možné!). Je také možné, že se najde taková konfigurace, která bude v přímém rozporu s tím, abych mohl dále psát FFFILM v současné nebo podobné podobě.

V tom všem je mnoho proměnných a nemám nejmenší tušení, jak to dopadne. Rozhodně neplánuji s FFFILMem v nejbližších dnech seknout. Během příštích dvou týdnů uvidím aspoň pět filmů...

Jenom jsem pokládal za vhodné vás o nadcházejícím stavu informovat, protože se mi zatím docela osvědčilo netajit se s ničím co se mi v životě přihodí, ať je to jakkoliv bizarní nebo nelichotivé.

P.S: Pod tímto příspěvkem je záměrně zablokována diskuse, protože  i kdyby se v ní objevilo něco konstruktivního, zmizelo by to v záplavě víte čeho. Pokud si myslíte, že víte o nějakém řešení, které mi uniklo, jistě najdete způsob jak mě na něj upozornit.


UPDATE 1. 12. 2011: OK, přesvědčili jste mě, ZKUSÍME DOBROVOLNÝ SPONZORING.